Hírek

Lufiszindrómás sünit mentettek Angliában

Az úgynevezett lufiszindróma (balloon syndrome) következtében annyira felfújódott a sündisznó, akár egy strandlabda. Szerencsére még időben rátaláltak, és állatorvoshoz került.

Az angliai Doncaster megyében, Toll Bar városában találtak rá a körbe-körbe járkáló állatra, amely eredeti méretének kétszeresére fújódott fel a ritka betegség következtében.

Sandra Dransfield, az Angol Királyi Állatvédő Társaság (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals, RSPCA) felügyelője elmondása szerint egyértelmű volt, hogy egy ritka kórban szenved, aminek következtében gáz gyűlt fel a bőre alatt.

A hím sündisznót jelenleg az RSPCA központjában kezelik, Cheshire-ben.

„Feszes bőr”

Dransfield elmondta, hogy ez a legsúlyosabb lufiszindrómás eset, amivel valaha is találkozott.

„A szerencsétlen jószág eredeti méretének majdnem kétszeresére fújódott fel, olyan volt, akár egy strandlabda, hihetetlenül feszülő bőrrel. Egyenesen a Peak Vets állatorvosi rendelőbe vittem a sérült sündisznót, ahol megröntgenezték és a bőre alatt lévő gáz egy részét is leengedték. Ezután antibiotikumot és fájdalomcsillapítókat kapott. Az utolsó pillanatban találtunk rá, és nagyon remélem, hogy életben marad.”

Egy RSPCA szóvivő szerint a lufiszindróma trauma következményeként alakul ki, ilyen például egy sérülés, vagy mögöttes fertőzés, ami gázt enged a sündisznó bőre alatti résbe. Mivel a sünök képesek összegömbölyödni, ehhez pedig laza bőr kell, rengeteg hely van a gázoknak a bőrük alatt.

A gyógyuláshoz a bőrt ki kell lyukasztani, és gyógyszeres kezelésre is szükség van.

A hatalmas, egy kilogramm súlyú hím sündisznót átszállították az RSPCA Stapeley Grange Vadvilág Központjába (RSPCA’s Stapeley Grange Wildlife Centre), Nantwich városába (Cheshire grófság), ahol altatás alatt teljes állatorvosi vizsgálaton fog átesni, és a maradék gázt is kiengedik a bőre alól.

Amíg teljesen fel nem gyógyul, a központban folytatják az ápolását, később pedig visszatérhet majd a vadonba. A hírek szerint már sokkal jobban van, rendesen eszik, és a gondozói optimisták a jövőjét illetően.

Forrás: BBC