Hírek

„Az Év Erdésze – 2017.” verseny az ÉSZAKERDŐ Zrt-nél

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. 2017. május 25-én rendezte meg a Senyői Vendégház környékén „Az Év Erdésze – 2017.” elnevezésű házi versenyt, mely egyben válogató is volt az országos versenyre.

A versenyen az ÉSZAKERDŐ Zrt. 13 Erdészeti Igazgatóságának 16 kerületvezető erdésze vett részt.

A résztvevőket Papp Gyula erdészeti vezérigazgató-helyettes, a versenybíróság elnöke köszöntötte.

A rajtszámok kihúzását követően a versenyzők 5 versenyszámban bizonyíthatták felkészültségüket.

A komplex felismerés során 25 db vetített képről kellett felismerni erdei cserje- és fafajok téli és nyári hajtását, termését, csíracsemetéjét, típusjelző lágyszárúakat, ehető és mérgező gombákat, vadászható- és védett madár- és emlősfajokat, vadnyomokat.

Az állományleírás, fatérfogat becslés feladat során 1 famagasságnyi sugarú mintaterületen kellett meghatározni az állományleíró adatokat, valamint 1 db megjelölt álló fa magasságát és fatérfogatát kellett megbecsülni.

A gyérítésjelölést vastag rudas fejlődési fázisban lévő kocsánytalan tölgyes-bükkös állományban kijelölt, 100 db törzset tartalmazó mintaterületen kellett végrehajtani az adott erdőrészlet erdőtervi előírásait figyelembe véve.

A választékolás, számbavétel során először 1 db KTT (kocsánytalan tölgy) szálfa választékolását kellett elvégezni az ÉSZAKERDŐ Zrt-nél alkalmazott választékolási utasítás szerint, törekedve a legjobb értékkihozatalra. Ezt követően 3 db, különböző fafajú (B – bükk, HJ – hegyi juhar, EF – erdei fenyő) rönk számbavétele volt a feladat.

A távolságbecslés és trófeaminősítés feladat során szembecsléssel meg kellett határozni egy muflon és egy gímszarvas – erdőállományba kihelyezett – trófeájának távolságát, korosztályát, méretét és lőhetőségét.

 

A jó hangulatú verseny végén Papp Gyula erdészeti vezérigazgató-helyettes adta át a díjakat:

I. helyezett lett Dávid Gábor, a Telkibányai E kerületvezető erdésze, aki a maximálisan elérhető 600 pontból 497,5 pontot ért el.

II. helyezést ért el ifj. Hudák László, a Jósva-Tornai EI. kerületvezető erdésze 478,5 ponttal.

III. helyezett lett Boda Ferenc, a Sárospataki EI. kerületvezető erdésze 473,0 ponttal.

 

 

Forrás: ÉSZAKERDŐ Zrt.