Hírek

Mi lesz a madarakkal az áprilisi hóesésben?

Bár a mérsékelt öv madarai számára nem szokatlan az ilyen időjárás, ez mindenképpen nehéz időszak a vadon élő állatoknak. Külünösen igaz ez a csak nemrég hazaérkezett fecskéinkre.

A legjobb hír, hogy ez az időjárás az előrejelzések szerint csak egy, maximum két napig tart, ezt pedig egy átlagos kondíciójú madár, még a kistestűek is, át tudják vészelni (az olyan nagytestű fajok, mint a gólyák, 3-5 napot is jól átvészelnek) – írja az MME.

Ráadásul a legtöbb fajnak éheznie sem kell, hiszen a talaj nem fagyott, a hótakaró nem teljes. A levelek fonákán, a kéregrepedésben a talajon rengeteg a dermedt rovar, a talajon a giliszta, a növényevők számára pedig elérhetőek a friss levelek, hajtások.

Az áprilisi hóesés a közönségkedvenc fekete rigókat zavarja a legkevébé, mivel a talaj nem fagyott, puha és nedves, ami ideális a fő táplálékukat

Mivel a költési időszak elején tartunk, sok faj még itthon sincs vagy nem kezdett fészkelni. Szerencsére ott, ahol elindult a költés, még tojások, esetleg kis fiókák vannak, amiket a szülők amúgy is folyamatosan melegen tartanak.

 


A röszkei gólya tegnap nyakig ült a hóban a fészkén. (Forrás: Röszkei Sporthorgász és Természetvédő Egyesület webkamerája)

 

Ezért ha a rossz idő nem tat két napnál tovább, nem kell extrém madárpusztulásra számítani. Az estleges tojás- és fiókaveszteséget, fészekleszakadást a kis és közepes termetű madarak pótköltéssel napok alatt pótolni tudnak, az énekesmadarak többsége pedig idén második (és akár harmadik) fészekaljat is nevelni fog a nyár közepén.

Legnagyobb bajban a táplálékspecialista, repülő rovarokra vadászó fecskék vannak. Ezek a madarak jelenleg az ereszalj, az istálló, az épületek egyéb belső tereiben üldögélve, a tartalékaikat felélve várják a jó időt. Ha tudjuk, hagyjuk őket az általuk választott helyen; ha kell, az ürülékpotyogás ellen néhány újságpapír leterítésével védekezhetünk. Arról, hogy mit tehetünk értük elhúzódó rossz idő esetében, vagy ha nagyon elgyengültek (leesnek a földre, kézzel megfoghatóak), itt lehet olvasni >>

A kert madarai számára, mivel ők a két napos rossz idő alatt is tudnak táplálkozni, nincs szükség az etetés újraindítására.

 

Bajban vannak azonban a fecskék – írja a Mályi Madármentő Állomás a facebook oldalán

 

Brutális hideg, havazás, szél, eső.

A viharos, hideg, szeles, esős, havas időjárás miatt nagy bajban vannak a fecskék. A hideg miatt a repülő rovarok száma megcsappan és vele együtt az Afrikából hazatért fecskék is bajba kerülhetnek mivel nem tudnak táplálékhoz jutni.

A havas, szeles, esős időjárás miatt legyengülnek és leesnek a földre vagy a fészkükbe bújva kihűlnek és elpusztulnak.

 

Hogyan segíthetjük a fecskéket?

 

Aki ilyet tapasztal, nézzen szét a környékén, hogy nincsenek e leperegve fecskék. Ha ázott kihűlt fecskét talál, tegye őket dobozba aminek az aljára tegyen több réteg papír törlő kendőt. A doboz oldalára fúrjon szellőző lyukakat. Vigye be a lakásba és tegye meleg helyre őket, 26-30 fokra. A doboz fölé tehet melegítő lámpát is. Ha a papírtörlő átázott, cserélje ki alattuk.

Ha a mentett fecskék között talál ájult, haldokló, állásra, járásra képtelen madarat akkor akár alacsony fordulatú hajszárítóval is átmelegíthetji, ügyelve arra, nehogy megégesse a madarat a forró levegő. Ne kezdje el etetni őket magokkal, csontkukaccal, kenyérrel, ropival, parizerrel hasonló felvágottakkal. Ne itassa!

Etetésükkel és további ellátásukkal kapcsolatban keressék a Mályi Madármentőket, Lehoczky Krisztiánt és segítőit a 06 30 689 2727-es telefonszámon. Ha kéri, vissza is hívják, és bármilyen más bajba jutott fióka vagy madár esetén is segítenek.

 

Mi lesz a madarakkal az áprilisi hóesésben?

A fiókamentéssel és madármentéssel kapcsolatos applikációjuk is segítségükre lehet, ami letölthető a Google Play áruházból:
https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.codevision.madarmento