Lapszemle

Átfogó fejlesztésekben gondolkodunk

Gyerekkora óta sokat túrázik, akár több száz kilométert is kerékpározik, evez, szakképzett síoktató, így saját tapasztalatából tudja, hogy mennyit változott a hazai turizmus az utóbbi években. Nyár óta pedig már munkaköri feladatai közé tartozik a természetjárás, a vízi-, kerékpáros és lovasturizmus, a szabadidős vitorlázás, vándortáborok, kisvasutak, sípályák fejlesztésének összehangolása, népszerűsítése, hogy minél hasznosabban tölthessük el szabadidőnket a hazai tájakon. Révész Máriusz kormánybiztossal az eddig körvonalazódott elképzelésekről beszélgettünk, amelyek több ponton kapcsolódnak az állami erdőgazdaságok közjóléti tevékenységéhez.

● A feladatok nagyon sokrétűek, lehet, illetve kell közöttük valamilyen rangsort felállítani?

– A Bejárható Magyarország Programban jármódoknak nevezett területek nem különülnek el élesen, a kerékpározni szeretők nagy valószínűséggel kirándulnak is, és főként a gyerekes családok időnként felszállnak a kisvasútra. A nyáron vízitúrázók pedig ősszel, télen is keresik a természet közelségét. Éppen ezért komplex fejlesztésekben kell gondolkodnunk, és ebben az érintett civil szervezetek mellett kiemelt partnereink lesznek az állami erdőgazdaságok is. Dr. Bitay Mártonnal, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkárával az elsők közt egyeztettem a lehetséges együttműködésről. Felmerült a többi közt, hogy a sok kiváló állapotban lévő, jól járható erdészeti út közül még többet kijelöljünk kerékpározásra. Jó előjelként fogom fel, hogy közvetlenül a kinevezésem utáni első meghívásom éppen a Mátrába, az Egererdő Zrt. erdészeti útjain haladó 70 kilométeres kerépárútvonal átadására szólt. A kezdeményezést a jövőben is folytatjuk, először a Bükk- és a Zempléni-hegységeket térképezzük fel ilyen szempontból. 

Örömmel érzékeltem az erdészek nyitottságát az erdők átjárhatóvá tétele kapcsán, amelynek kezdeményezése a kerékpárosok esetében hozzám is kötődik. Az erdőtörvény módosításakor ugyanis tagja voltam a sportbizottságnak, és én kértem, hogy a lovasok mellett a kerékpárosok is közlekedhessenek a kijelölt turistautak kivételével az erdőkben.

● Beiktatása utáni első eredmények is a kerékpározáshoz köthetők.

– Igen, 32 milliárd forintról döntött a kormány egyebek közt a Duna menti, a Budapestet a Balatonnal összekötő kerékpárút létrehozására, a Balatonkör felújítására, illetve a Tiszató körüli útvonal kiegészítésére. Ezek megvalósításával az Európában kerekezők bizonyára nem állnak meg Bécsnél, a több százezer Budapestre, avagy a Balatonhoz, Tisza-tóhoz érkező turista pedig a szolgáltatóknak (szállásadónak, éttermeknek) a forgalmát, bevételeit is növelné.

A további fejlesztésekben is szerepelnek a kerékpárutak, de inkább a kijelölésükre helyezzük a hangsúlyt, alacsony forgalmú utakon javasoljuk elvezetni a bicikliseket, például Fertőd és Keszthely között néhány tízmillió forintból közel 150 kilométeres szakaszt tudunk kerékpározásra alkalmassá tenni. Emellett kis beruházással a vízügyi gátak útjait is használhatnák a kerékpárosok. A településekről főként a környékbeli munkahelyekre vezető viszonylag rövidebb kerékpárutakat szintén be kell kötni az országos hálózatba.

● Épülnek a kerékpárutak, korszerűsítik a kisvasutakat. De elég vonzó ez ahhoz, hogy minél többen kimozduljanak, fölfedezzék hazánkat?

– Korunk óriási gondja, hogy főként a fiatalok egy része virtuális világban él. Ugyanakkor a fiaimon látom, hogy kenuzás, kerékpározás közben, vagy a kilátókra baktatva eszükbe sem jut, hogy éppen szörnyeket kellene üldözni a számítógépes játékukban, vagy ki mit üzent a közösségi hálón. Mindez akkor lesz azonban igazán vonzó, ha megfelelő színvonalú turisztikai attrakciókat, élményeket is kínálunk, és a kapcsolódó szolgáltatásokat is bővítjük, korszerűsítjük. Fiatalosan mondva trendi programmá kell tenni a túrázás minden formáját.

● Szinte az egész országban hiány van megfizethető szálláshelyekből. Erre is keresik a megoldásokat?

– Az öt jármódhoz – vízitúrázás, kerékpározás, vitorlázás, természetjárás, lovasturizmus – kapcsolódó szolgáltatások fejlesztésére szintén minden eddiginél több, 2-2 milliárd forint uniós támogatás fordítható a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból. Ennek köszönhetően szinte biztos, hogy pár év múlva jobb körülményeket találnak az útjuk során a lovasok, kerékpárosok, bakancsos turisták. Ez a forrás azonban nem használható szálláshelyek fejlesztésére. Feladatom ezért az is, hogy e szempontból újragondoljuk a Téry Ödön Turistaházfejlesztési Programot, és a kisebb keresetűeknek is elérhető szálláshelyek létrehozására, felújítására tegyünk javaslatot. Az a cél, hogy anyagi lehetőségeitől függetlenül minden család megengedhessen magának havonként legalább egy hétvégi kirándulást. A szálláshelyek kínálatát a színvonalas erdészeti erdei iskolák ugyancsak színesítik. A vízitúrák népszerűsítésének is jót tesz, ha több szálláshelyet, kempingeket, mosdókat építünk. De a hazai sípályák környékén sincs elegendő szállás, turistaház, ott azonban csak úgy érdemes fejleszteni, ha mind a négy évszakban hasznosítani tudjuk.

Átfogó fejlesztésekben gondolkodunk● Egy régi hagyományt is szeretnének újjáéleszteni, amelyről a fiatalok talán már nem is hallottak. 

– A Magyar Természetjáró Szövetséggel karöltve a tervek szerint már jövő nyáron öt útvonalon kiépítjük a vándortábori rendszert, amellyel néhány nap alatt az ország nagyobb területét fedezhetik fel a diákok. Ezzel az osztálynak, csoportnak csak időpontot kell egyeztetni, készen kapják az útvonalat, szállást, és akár az ellátást is. A nagyszerű kezdeményezésbe önkénteseket is szeretnének bevonni. Az ötletet a Magyar Kajak-Kenu Szövetség is jónak tartja, így reményeink szerint, egy-két központilag szervezett vízitáborban is részt vehetnek az érdeklődők jövő nyáron. 

● A fejlesztések csak akkor érik el céljukat, ha minél többen tudnak róluk. Mit tesznek a népszerűsítésükért?

– A kezdeményezések társadalmi elfogadottságában nem kételkedünk, de a munkámnak természetszerűen a marketing, a kommunkáció is része. A fejlesztések semmit sem érnek, ha nem tudnak róluk. A Magyar Turisztikai Ügynökséggel és TDM szervezetekkel együttműködve igyekszünk minél több helyen megjelentetni a fejlesztéseket, valamint túrajavaslatokat és programokat is szeretnénk ajánlani papíron és az interneten egyaránt. Örömteli, hogy egyre több úti beszámolót olvashatunk az interneten is. Ugyanakkor fontos az is, hogy ne csak magyar nyelven reklámozzuk a túralehetőségeinket, hiszen számos olyan gyalogos, lovas, vízi vagy kerékpáros útvonalunk van, ami a külföldiek számára is vonzó lehet.

● Felállt a stáb a kormánybiztosságon?

– Megvan a kis csapatom, de nem kell mindent nekünk kitalálnunk, jól együtt dolgozunk a Magyar Természetjárók Szövetségével, a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel, továbbá a lovasok, vitorlások és kerékpárosok szervezeteivel is. Fontos, hogy felkaroljuk az elképzeléseket, és biztassuk a kezdeményezőket, hogy itt az idő a nagyobb léptékű elképzelések megvalósítására. A megbízatásom a választási ciklus végéig szól, tehát 1,5-2 év alatt érzékelhető eredményeket szeretnénk felmutatni, és olyan hálózatot kiépíteni, amely megteremti a feltételeket, hogy ezek az eredmények hosszabb távon is fennmaradjanak, az elkezdett fejlesztések pedig befejeződjenek.

● Szerencsés, mert ebben a tisztségében még többet kirándulhat. Örült neki a család?

– Habár négy fiam (6, 8, 10, 12 évesek) és az egy évig nálunk élő amerikai cserediáklány a hétköznapokban is sokat mozog, egy-egy hétvégi jégkorong- vagy sakkmérkőzést szívesen beáldoznak a kirándulás kedvéért. Ősz elején a családdal együtt kajakoztunk a Bodrogközben, amikor a Magyar Kajak-Kenu Szövetség bemutatta a tervezett vízparti fejlesztéseket, a két nagyobb fiúval pedig a nyíregyházi kerékpárosokhoz csatlakozva kerekeztünk, s egyebek közt a tiszadobi Andrássy-kastélyt látogattuk meg. Szeretném sok rég nem látott, és azóta megújult helyre is elvinni őket, hiszen Magyarország csodálatos hely, és bízom benne, hogy a következő években még szebb lesz… Az igazi siker azonban az lenne, ha egy-két év múlva a jelenleginél sokkal többen túráznának Magyarországon!