Lapszemle

Út az egészséghez — rendhagyó tanösvény

Már szív alakú jelzése sejteti, hogy a Hárs-hegyi tanösvény teljesen más, mint a többi. És valóban, a 2,7, illetve 5,1 kilométeres túraútvonalon a feltöltődésen, kikapcsolódáson túl bizonyítottan gyógyulhatunk. A természeti, erdőgazdálkodási, növény- és állattani ismereteink bővítése helyett pedig saját szervezetünk működését kísérhetjük figyelemmel a séta közben. A rendhagyó tanösvényt a Budapesti Szent Ferenc Kórház alakította ki az erdőterületet kezelő Pilisi Parkerdő Zrt., valamint az egyik gyógyszergyár közreműködésével.

Az egészségügyi központ szomszédságában nyár óta látogatható tanösvény elsősorban a szív-, és érrendszeri, a magasvérnyomásbetegséggel élőket, illetve a cukorbetegeket segíti a gyógyulásban, valamint a szövődmények elkerülésében, késleltetésében. Betegségmegelőző céllal azonban az egészséges lakosságnak is ajánlják a felkeresését, tudtuk meg Pál Csillától, a Budapesti Szent Ferenc Kórház kommunikációs vezetőjétől. Az Út az egészséghez program bevezetését a szakemberek megalapozottan tartották sürgetőnek, hazánkban ugyanis a halálokok több mint feléért az említett betegségek, valamint a kóros elhízás a felelősek. A nyugat-európai országokkal ellentétben, a gyógyszeres ellátás mellett hazánkban nem létezik nem kórházban fekvők számára elérhető, átfogó felvilágosító program, miközben kiemelt rehabilitációs központként, az intézményben naponta szembesülnek az egészségnevelés hiányosságaival.

Biztonságos és hatékony

A programnak az egészségügyi célján, a szív- és érrendszer frissen tartásán túl fontos tájékoztató, oktató és közösségépítő szerepet is szántak. A tanösvényen sétálók megismerhetik szívük működését, és a szervezet terhelés hatására bekövetkező változásait. Az útvonalakat nagy körültekintéssel, a legújabb szakmai ajánlások figyelembevételével jelölték ki, így azok egyszerre biztonságosak és hatékonyak, a séta során emelkedők és hosszabb kényelmes szakaszok váltják egymást. A résztvevők egészségi állapotuktól függően választhatják a rövidebb vagy a hosszabb útvonalat. A teljes, 5,1 kilométeres tanösvényen egy fordulópontot is kialakítottak, így aki a rövidebb távot választja, összesen 2,7 kilométert tesz meg, az összes szintkülönbség pedig itt csak 90 méter, a teljes távon mért 200 méter helyett. A gyorsabban fáradók pihenőhelyeken szusszanhatnak meg, illetve a fordulópont után nem sokkal buszra is szállhatnak.

Tanít, tájékoztat

A terhelhetőséget jól jelzi az emelkedők tetején mért pulzusszám. Az arra kialakított pihenőhelyeken táblákon adnak javaslatot a szakszerű méréséhez, és az adat ismeretében a séta folytatásához. A saját „egészségünkre szabott” pulzusszámtartományunkat meghatározhatjuk a kórház bejáratánál beszerezhető ismertető füzetből vagy a program okostelefon-alkalmazásából. A szívbetegek pedig orvosuktól, gyógytornászuktól – terheléses EKG-vizsgálat nyomán – tudhatják meg, hogy mi a számukra ajánlott legalacsonyabb és legmagasabb pulzusszám. A kezdőknek célszerű az ajánlott pulzusszámot rendszeres edzéssel, fokozatosan, körülbelül két hét alatt elérni.

A mért adatok rögzítéséhez is kaphatunk nyomtatványt a portán, vagy erre is alkalmas a mobilapplikáció. A túra során mért, és személyesen leadott, vagy interneten beküldött adatokat kérésünkre a kórházban kiértékelik, ha pedig kiugró eltérést tapasztalnak, visszajelzést küldenek, és az esetleges betegségtől függően szűrővizsgálatokat ajánlanak fel az intézmény szakrendelésein. A kórházban a séta előtt pulzusmérő karóra, illetve okostelefonhoz bluetooth-szal csatlakoztatható szív ritmusmérő, valamint teleszkópos túrabot kölcsönözhető. Aki pedig nem egyedül szeretné teljesíteni a távot, vagy séta közben további tájékoztatást kér, választhatja a kórház szakemberei által – általában hétvégenként – vezetett túrát is.

A tanösvényen kihelyezett táblákon az egészséges életmódhoz kapcsolódó ismereteket, tanácsokat is olvashatunk. Az egyiken például arra figyelmeztetnek, hogy szervezetünk szabályozó mechanizmusainak gazdaságos működéséhez heti 3-4-szer ajánlott állóképességi edzést végezni, melynek során megemelkedik a pulzus és a légzésszám. Ilyen mozgás lehet az úszás, a kerékpározás és a gyaloglás is. Mindez nem váltható ki a többnyire álló helyzetben végzett házimunkával vagy vásárlással, és a gyaloglásból is csak a folyamatos, ütemes séta kellően hatékony. A napi 30 perces, izzadást kiváltó fizikai mozgás a harmadára csökkenti a halálozást, mérsékli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását és jótékony hatású a szívinfarktuson átesetteknél is. Csökkenti a rosszindulatú daganat veszélyét, és előnyösen befolyásolja a gyógyulást. Hatása magas vérnyomás, cukorbetegség, csontritkulás esetén is kedvező, emellett javítja a fizikai terhelhetőséget, fokozza az erőnlétet, állóképességet, továbbá stresszoldó hatású. (Bővebb téjékoztatás: www. szentferenckorhaz.hu)