Amikor a csendes-óceáni lazacok visszatérnek az óceánból szülőhelyükre – a folyók és patakok édesvizeibe – szaporodni, egyirányú utat tesznek meg. Szaporodásukat követően tömegesen pusztulnak el, testük pedig tápanyagokat: nitrogént és foszfort juttat az édesvizekbe. Ez a tápanyag-kijuttatás jelentős hatással van az élővilágra.
A tanulmány, amely a Nature folyóiratban jelent meg, rávilágít arra, hogy ez a kettős hatás egyre jelentősebb a csendes-óceáni régióban. A lazacállomány növekedésével – amelyet a klímaváltozás és a vadonba kiengedett tenyésztett lazacok száma is növel – a tápanyagok és szennyező anyagok mennyisége is emelkedik a folyókban.
A halak az óceánban töltött életük során olyan szennyező anyagokat halmoznak fel, mint a higany és a PCB-k (poliklórozott bifenilek). Eddig azonban nem vizsgálták meg teljeskörűen, hogy ezek a szennyező anyagok hogyan aránylanak a hasznos tápanyagokhoz, és hogyan hatnak nagyobb területekre.
A kutatók adataikat öt csendes-óceáni lazacfaj – gorbus- (pink), kéta- (chum), coho- (coho), vörös- (sockeye) és királylazac (Chinook) – visszatérési számai alapján számolták ki. Emellett 363 korábbi tanulmányból vették át a tápanyagok és szennyező anyagok koncentrációjára vonatkozó becsléseket, amelyek között szerepeltek hasznos elemek, például omega-3 zsírsavak és nitrogén, valamint négy ipari és mezőgazdasági szennyező anyag: PCB-k, higany, DDT és polibrómozott difenil-éterek.
A lazacok évente mintegy 7 kilogramm higanyt juttatnak vissza a folyókba Alaszkától egészen Kaliforniáig. Ez bár nem tűnik nagy mennyiségnek, az érzékeny ökoszisztémákban már ez is problémákat okozhat.
A kutatás szerint ugyanakkor a lazacok visszatérése továbbra is hasznot jelent az édesvízi élőlények számára.Bár a szennyező anyagok veszélyt jelenthetnek, a lazacok által hozott tápanyagok ellensúlyozhatják ezt a kockázatot.
A kutatók például a visszatérő lazacokat fogyasztó emberek esetét is megvizsgálták, és kiszámolták, hogy számukra egészségügyi előnyt jelentenek a halak, de a kockázat és az előny aránya nagyban függ a lazacfaj és az elfogyasztott mennyiség alapján.
A kutatás eredményei biztatóak, azonban a kutatók hangsúlyozzák, hogy további vizsgálatokra van szükség annak megértéséhez, hogy hogyan hatnak ezek a változások az egyes ökoszisztémákra.