Hírek

100 évnek kellett eltelnie, hogy újra megtörténjen

Az elmúlt bő évtizedben a Magyar Madártani Egyesület Kisalföldi Csoportjának lelkes önkéntesei minden nyáron végeznek darumegfigyeléseket. Az ez évi fészkelési monitoring olyan sikerrel zárult, amire legutóbb 100 éve volt példa.

Az önkéntesekből álló csoport a közösségi médiában „gyanúsan viselkedő” darvak megfigyeléséről adott hírt. Mint kiderült, hatalmas szerencséje volt a két megfigyelőnek, ugyanis a Dél-Hanságban fiókát vezető darupárt regisztráltak. Ezzel beigazolódott a gyanú, hogy több mint 100 év után újra kölmmet ez a nemes madár a térségben.

A fennmaradt írásos emlékek alapján az I. világháború előtti években költhettek utoljára darvak a Fertő és a Hanság vidékén.

A természetvédők a rendszeres nyári megfigyeléseikből kiindulva éltek a „gyanúperrel”, hogy a darvak akár költhetnek is ezen a területen. A feltételezés beigazolódott, még felvétel is készült a madarakról.

A költés ténye a faj terjeszkedését bizonyítja. Az idei költés a faj terjeszkedését bizonyítja. A darvak a 2010-es évek derekán, először a Marcal-völgyben költöttek újra hazánkban, több mint 100 év után. Ebbe a történetbe illeszkedik az újbóli, hansági megtelepedés is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu