Hírek

Az idei volt az eddigi legmelegebb június

Újabb havi hőmérsékleti rekord dőlt meg a mérések kezdete óta, ami szakemberek szerint egyértelműen jelzi a klímaváltozás mértékét. Zsinórban 13. hónapja dől meg a havi hőmérsékleti rekord.

Az Európai Unió klímaváltozást figyelő Copernicus szolgálata (Copernicus Climate Change Service) júliusi közleményében jelezte, hogy az idei június volt a legmelegebb, amit valaha rögzítettek a mérések kezdete óta. A 16,66 °C-os átlaghőmérséklet 0,67°C-kal magasabb, mint az 1990-2020 közötti időszakban mért érték globálisan.

Globális hőmérséklet emelkedés
Forrás: climate.copernicus.eu

A jelentés kiemeli, hogy az elmúlt 13 hónapban minden alkalommal megdőlt a havi melegrekord, az előző éves adatokhoz képest. Emellett a június volt sorrendben a 12. hónap amikor legalább 1,5°C-kal meghaladta az átlaghőmérséklet a referenciaértéknek tekintett 1850-1900 közötti értékeket. Az Európára vetített érték ehhez képest júniusban 1,57°C volt.

A 1,5°C azért fontos referenciaérték, mert a 2015-ös párizsi klímakonferencián a résztvevők azt tűzték ki célul, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedését az iparosodás előtti szinthez képest lehetőség szerint 1,5°C alatt tartják. A konferencia egyezménye (Párizsi Egyezmény) szerint ez a változás legfeljebb két fok lehet. A másfél fok feletti eredmény azért aggasztó, mert félő, hogy az évszázad végére így 2 fok fölé csúszik a változás mértéke. A globális átlaghőmérsékletet tekintve 0,5 foknak is komoly következményei lehetnek az emberiség számára.

A Copernicus megállapítása szerint a június Európán belül a déli térségekben, valamint Törökországban volt kiugróan meleg, miközben Nyugat-Európában, Izlandon és Északnyugat-Oroszországban átlagos, vagy az alatti hőmérsékleti értékeket mértek.

Európán kívül a legmelegebb térségek Kanada, az Egyesült Államok nyugati partvidéke, Mexikó, Brazília, Észak-Szibéria, a Közel-Kelet, Észak-Afrika és Nyugat-Antarktisz voltak.

Carlo Buontempo, a szervezet elnöke jelezte, az adatok nem anomáliák, hanem tényleges jelzések a klímaváltozásra és annak mértékére.

Forrás: freepik.com

Forrás: magyarmezogazdasag.hu / climate.copernicus.eu