Hírek

Száznál is több barázdásbálna elejtésére adtak engedélyt

Az izlandi kormány megadta az engedélyt az ország egyetlen bálnavadászattal foglalkozó cége számára. Az állatjólétért küzdő csoportok azonban elítélték ezt a lépést.

Az engedély szerint a 2024-es szezonban 128 közönséges barázdásbálna kerülhet terítékre, szemben a tavalyi 161-es kvótával. A kormány közleménye szerint a döntés alapja az elővigyázatosság, és abbéli törekvését, miszerint az erőforrásokat fenntartható módon használják – írja a BBC.

A Humane Society International nemzetközi állatvédelmi alapítvány szerint annak ellenére adták ki az engedélyt, hogy az nyilvánvalóan óriási szenvedést okoz az állatoknak. Az Izlandi Élelmiszer- és Állategészségügyi Hatóság 2022-ben megjelent független jelentése szerint

az izlandi vadászatok alkalmával néhány bálnának akár két óráig is elhúzódott a haláltusája,

és 41 százalékuk mérhetetlen szenvedésnek van kitéve átlag 11,5 percig a haláluk előtt.

barázdásbálna

Illusztráció
Fotó: Pixabay

„Az ilyen mértékű szenvedés szembe megy ország állatjóléti törvényével”

– mutatott rá az alapítvány.

Jelenleg csak Izland, Norvégia és Japán az a három ország, ahol létezik a bálnavadászat, mint iparág.

Izlandon a bálnavadászat júniustól szeptemberig tart, utána túl szeles és sötét az idő hozzá. A hús jelentős részét Japánba exportálják.

A természet- és állatvédő szervezetek egyre jobban tiltakoznak a gyakorlat ellen, mivel a közönséges barázdásbálna – mely a második legnagyobb cet a kékbálna után – túlságosan is ritka, és kihalással veszélyeztetett. Egy nemrégiben végzett közvéleménykutatás szerint az izlandiak 51 százaléka ellenzi az ipari mértékű bálnavadászatot.

Forrás: BBC