Hírek

Az élénkebb színű műanyagok szennyezőbbek fakó társaiknál

Egy új felfedezés szerint egy piros színű műanyagból készült tárgy jóval szennyezőbb, mint egy fehér, és ez kizárólag a színe és a napsugárzás miatt van így.

A mikroműanyagok mennyiségét is csökkenteni lehet, ha az új eredményeket az ipari tevékenység során figyelembe veszik, és nem színezik túl a napsugárzásnak kitett műanyagokat. A téma fontos, mivel hosszú távon emberek milliárdjainak egészsége múlhat a műanyagszennyezésen.

Két, egymást kiegészítő brit és dél-afrikai kutatás arra jutott, hogy az élénkebb színek jobban elősegítik a lebomlást, mint a halványabbak. Ez azt jelenti, hogy az élénk színű műanyag kupakok több mikroműanyagot juttattak a környezetükbe, mint a halvány színűek.

A kísérlet első hallásra pofon egyszerűnek tűnik. A kutatók a University of Leicester egyetem tetejére, valamint egy dél-afrikai tengerparti szakaszra kihelyezték a vizsgált műanyag kupakokat, és vártak három évig. Három év után mindkét helyszínen azt tapasztalták, hogy a fekete, fehér és szürke színű kupakok érintetlenek maradtak, míg a kék, zöld és piros minták töredezetté váltak. A két kutatás egymást igazolja, hiszen merőben eltérő körülmények között rögzítették, mivel a brit kupakok jóval kevesebb napsütésnek voltak kitéve, mint a dél-afrikai tengerparton elhelyezettek, mégis ugyanarra az eredményt mutatták.

élénk színű műanyag

Az élénkebb színű műanyagok szennyezőbbek fakó társaiknál
Forrás: Pixabay

A jelenség mögött a kutatók szerint azt áll, ahogy az UV-, azaz az ibolyán túli sugárzás hat bizonyos színű anyagokra. Az UV-sugárzás egyfajta elektromágneses sugárzás, aminek legnagyobb természetes forrása a Nap. A Napból eredő sugárzás nagyobb részét a Föld légköre elnyeli, de részben áthatol, és eléri a földfelszínt.

A kutatás magyarázatot adhat arra a jelenségre, hogy a tengerparti homokban miért állandóan élénk színű műanyagdarabkákat talál az, aki ilyen helyen strandol. Nem arról van tehát szó, hogy csak az élénkebb színű anyag tűnik fel a homokszemcsék között, hanem ezek több szennyeződést okoznak a tengerekben, mint a kevésbé élénk színűek.

élénk színű műanyag szívószál

Mikroműanyagoknak nevezzük az 5 mm-nél kisebb műanyagdarabokat, amik a műanyag bomlásából keletkeznek. Azt már eddig is tudtuk, hogy a műanyagbomlást, és így a mikroműanyagok keletkezését az UV-sugárzás elősegíti, és az is köztudott, hogy ezek bekerülnek a felhőkbe, a földbe, az élővizekbe, az élelmiszerekbe, illetve az emberek és állatok szervezetébe.

A felfedezésnek fontos hatása lehet az élelmiszeriparra, ugyanis a jövőben – a tanulmányi eredmény elterjedésével – akár kötelezhetik is a gyártókat, hogy csak bizonyos színű műanyag csomagolásokat alkalmazzanak.

Főleg az olyan termékek esetében kerülendőek az élénk színek, amik fokozott napsütésnek vannak kitéve a használatuk során, és nem kerülnek újrahasznosításra. Aggasztóan hangzik, hogy már a tüdőben, és az emberi herékben is találtak ilyen apró darabkákat, ami utóbbi esetben a termékenységre is negatív hatással lehet.

Forrás: magyarmezogazdadag.hu / euronews.com