Hírek

Hétvégén már lehet világító bogarakat nézni

Szent Iván-éj környékén egyedi természeti jelenség a szentjánosbogarak tánca. Országszerte szerveznek rá programot az arborétumok és botanikus kertek, és mivel az idén elég korán kezdődött, június második hétvégéjén már több helyre is lehet menni.

esti séta szentjánosbogárA bogarmester.hu gyűjtőoldal kilenc helyszínt listáz, ebből nyolc helyen tartanak idén is szentjánosbogár-sétát. Érdemes időben tervezni, mert általában kis létszámú csoportokat fogadnak és hamar betelnek a helyek. Ahol még nem indult be a rajzás, ott is elkezdték a jegyértékesítést.

Ahol már elkezdődött

A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben már nagyon korán, június 4-én elkezdődött a szezon, azóta tartanak szervezett sétákat. Különleges kísérőrendezvénye lesz a szentjánosbogár-séta a június 8-án megrendezésre kerülő, a mesterséges intelligencia témáját körüljáró „Kert a köbön” estnek is, de a rajzási időszak további napjain induló esti sétákra is elkezdődött az online regisztráció és jegyvásárlás. A 1,5 órás séták mindennap 20.30-kor indulnak, gyülekező 20.00-tól.

A Budapest 23. kerületében található, az egykori Kertészeti Egyetemhez (ma MATE) tartozó Soroksári Botanikus Kertben június 7-én, pénteken kezdődnek az esti séták, ugyancsak mindennap 20.30-tól. A különleges hangulatú botanikus kertben esti madárhangokkal is ismerkednek a részvevők a programajánlat szerint.

Ugyancsak június 7-én, pénteken kezdődik a szezon a Bükkben, Lillafüreden. A 20.30-kor induló hosszú sétára zárt túracipőt ajánlanak a szervezők.

Ugyanezek a paraméterek (június 7-től, mindennap 20.30-as kezdettel) érvényesek a Tata Tóvároskertben, a Cseke Ligetben induló szentjánosbogár-túrára is, ahol nemcsak a bogarakkal, de a Tatai Angolparkkal is esély lesz megismerkedni.

szentjánosbogár esti séta

Fotó: Potyó Imre

Ahol a jövő hétre várják

Június 14-ére írták ki az első túraidőpontot Felsőtárkányban: a Nyugati Kapu Látogatóközponttól, a tópartról indulva a Bükki Nemzeti Parkot ismerhetjük meg és gyönyörködhetünk a szentjánosbogarakban, olvasható a programajánlóban.

Egy másik bükki helyszínen, Cserépfalun, a Hór-völgyben ugyancsak június 14-től kezdődnek a szentjánosbogár-néző séták. A Remete Étterem parkolójából indulnak az esti séták 20.30-kor, a résztvevők a Bükk természeti kincseivel is megismerkednek.

Június 15. az első kiírt időpont hazánk legmagasabban fekvő arborétumában, a Bakonyban fekvő Zircen. Onnantól kezdve itt is mindennap 20.30-tól indulnak a kiscsoportos túrák.

Ahol még a bogarakon múlik

Az egyik legismertebb szentjánosbogár-néző helyszínen, az Alcsúti Arborétumban is nagyon várják már a küszöbön álló rajzást, de egyelőre még nem írtak ki szervezett programot. Hazánk egyik legeredetibb angolparkjában, ahol 2007 óta varázsolja el a látogatókat a szentjánosbogarak tánca, a rajzás ideje alatt napi három szakvezetés indul majd (hétköznap is), 20.30-kor, 20.45-kor és 21.00-kor.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu