Hírek

Srí Lanka legnagyobb haszonállata volt, mi lett vele mára?

Srí Lanka még napjainkban is az elefántok országa, annak ellenére, hogy állományuk csupán töredéke a száz évvel ezelőttinek. Ma mintegy 7500 ormányos élhet a nagyjából kétharmad Magyarországnyi területen.

Ez ahhoz képest óriási szám, hogy az ázsiai elefánt élőhelyéül szolgáló több tucatnyi országban összesen(!) 28 000-38 000 egyedük él.

Srí Lanka különösen nagy termetű elefántjait egykor ezerszámra exportálták Indiába. Noha ott is éltek/élnek elefántok, a helyi befogások nem tudták kielégíteni az igényeket. S azt se feledjük, hogy

az ázsiai elefánt három, egyesek szerint négy alfaja közül a Srí Lanka-i a legnagyobb, és vélhetően a legerősebb is.

Az elefántok erejére és intelligenciájára pedig nagy szükség volt a fakitermelésben, építkezéseken, de másutt is.

A Srí Lanka-i elefántok többsége ma már kisebb-nagyobb rezervátumokban, nemzeti parkokban él, de több száz egykori munkás ormányos, árva egyed és ezek szaporulata

az elefántárvaházakban élik mindennapi életüket.
elefánt

Az elefántmenhelyeken sok elefántborjú jön világra
Fotó: Kovács Zsolt

Dolgoztatták őket

Az országban épp úgy, mint szerte Dél-­Ázsiában, az elefántokat hajdan munkára fogták. A dolgozó vagy éppen templomi, netán hadi célra befogott ormányosok nagy részét elefánttelepeken tartották, s oda kerültek a frissen befogott példányok is.

Xántus János utazó, zoológus és etno­g­ráfus 1870-ben hónapokat töltött Srí Lanka, vagy, ahogy akkor nevezték, Ceylon szigetén. Az ott szerzett tapasztalatait később közzé is tette.

Néhány hét Ceylon szigetén című könyvében egyebek mellett ezt írja a szigetország egyik elefánttelepéről: „Az elefánt telep a városon kívül van, a folyó partján. Nehéz pallisádokkal épített, s több holdat elfoglaló udvarból áll, két oldalán nyitott színekkel s takarmány padlásokkal, a harmadik oldalon pedig a felügyelő személyzet és családjaik lakásaival, melyek mindegyike előtt kívülről kert van. Azelőtt a kormány hadi célokra is használt elefántokat, akkor tehát sokkal több is volt a telepen. Jelenleg azonban katonaságra már nem igen van szükség a szigeten, minélfogva a kormánynak csak 240 elefántja van, s ezek közül is csak 140 dolgozó, a többi növendék. Mindamellett még sokáig nem lesz nélkülözhető e hasznos állatok szolgálata, mert közlekedés tekintetében még igen sok teendő van, a kormány még legalább 600 mf. utat akar építeni a legközelebbi években, s ily munka kivitelezéséhez őserdőben, rengeteg bozótok közt csak elefántot lehet sikerrel használni, mert egyetlen elefánt 20 bivallyal s legalább ugyanannyi lóval ér föl, nem is beszélve arról, hogy az elefánt teherrel nehézség nélkül keresztül hatolhat oly helyeken is, hol az ökör, a bivaly vagy a ló teher nélkül se tudna mozogni.”

Forrás: Kistermelők Lapja