Hírek

Orvostudomány orangután-módra?

Az állatvilágban nem szokatlan jelenség, hogy gyógynövényeket fogyasztanak önmaguk gyógyítására. Azonban most először figyeltek meg azt, ahogy egy orangután a sebét gyógyhatású levelekkel kezelte.

A német Max Planck Állati Viselkedéskutató Intézet és az indonéz Universitas Nasional biológusai egy hím szumátrai orangutánt figyeltek, mely az arcán sérült meg. Három nappal a sérülés után az állat egy kúszónövény, a Fibraurea tinctoria leveleit kezdte következetesen használni. Először megrágta, majd az így keletkezett pépet a sebére kente. A perceken át tartó, következetes munka végén az összerágott levelekkel teljesen befedte a sérülést írja a Phys.org.

Ez a növény Délkelet-Ázsia erdeiben honos, és az őslakosok hagyományos orvoslásának is része. A levelei fájdalom- és lázcsillapító hatásúak, ezért többféle betegség, például a malária ellenszereként is alkalmazzák.
orangután

Illusztráció
Fotó: Pixabay

A gyógynövény kémiai összetételének vizsgálatakor kimutatták, hogy két olyan alkaloid vegyület is megtalálható benne, mely antibakteriális, gyulladáscsökkentő, gombaölő, antioxidáns hatással bírnak. Emellett számos olyan biológiai folyamatban segédkeznek, melyek segítik a sebgyógyulást.

Öt nappal az első kezelés megfigyelése után az orangután sebe teljesen bezáródott.

A sebkezelés evolúciója

Felmerül a kérdés, hogy vajon mi áll az orangután öngyógyító viselkedése mögött. A megfigyelést végző egyik kutató, Isabelle Laumer leszögezte, hogy

az állat tudatosan választotta ki a növényt, melynek levelét használta, és kizárólag a sebet kezelte vele, semelyik más testtájára nem kente rá a „készítményt”.

A kezelést többször is megismételte, és minden alkalommal teljesen befedte a sebet, ami jelentős időt vett igénybe – hangsúlyozta a tudós. A kutató szenior szerzője, Caroline Schuppli szerint elképzelhető, hogy a hím maga fedezte fel az öngyógyítás ezen módját.

Az orangutánok ezen a területen ritkán fogyasztják a Fibraurea tinctoria leveleit. A különböző példányok azonban táplálkozás közben véletlenül hozzáérhetnek a sebeikhez, ezzel akaratlanul is belekenve annak levét. A Fibraurea tinctoria igen hatásos fájdalomcsillapító, mely rendkívül gyorsan hat. Az így szerzett tapasztalat tehát arra késztetheti az állatokat, hogy újra és újra megismételjék ezt a viselkedési mintázatot – mutatott rá Schuppli.

Ez a valószínűleg innovatív viselkedés az első tudományos jelentés egy főemlős faj biológiailag aktív anyaggal történő sebkezeléséről. Bizonyítékot szolgáltat az öngyógyítás meglétére legközelebbi rokonaiknál, tágabb értelemben pedig betekintést enged a sebgyógyítás evolúciós fejlődésébe is.

Forrás: Phys.org