Hírek

Elássa a madarakra veszélyes kábeleket az E.ON

A madarak védelme érdekében földkábelbe fektette az E.ON Hungária a szabad vezetékeket a pusztazámori hulladéklerakónál - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.

A Pest vármegyei hulladéklerakó környéke számos madárfaj élőhelye, de a térség településeinek is érdeke a beruházás, hiszen a vezetékekre hulló ágak gyakran okoztak áramszünetet – indokolták a 20 millió forintos fejlesztést, amely a közlemény szerint mind a madárvilág életét, mind az áramellátást biztonságosabbá teszi.

A vezeték nélkül maradó oszlopokat és madárkiülőnek alkalmas kereszttartókat nem bontják el, így a gólyák biztonságos fészkelőhelyeket alakíthatnak ki azokon.

Illusztráció

Korábbi tájékoztatása szerint az energiavállalat 2023-ban és 2024-ben százmillió forintos nagyságrendben költ madárvédelemre, hogy védje a fészkelő- és táplálkozóhelyeket.

Tavaly a kaposvári és a Nagykanizsa melletti bagolai hulladéklerakó területén végeztek a középfeszültségű hálózat átalakításával, korábban az áramhálózati oszlopokra több mint 3 ezer fészkelőhelyet építettek gólyáknak, a kerecsensólymoknak költőládákat helyeztek ki, magaslati kiülőket és biztonsági eszközöket szereltek föl, szigetelték a vezetékeket.

Forrás: MTI