Hírek

Megkezdődött a gímszarvasbikák agancshullatása

Az engedély nélküli agancsgyűjtés sajnos régóta „módi” hazánkban, és a gímszarvasok évről évre növekvő állományával egyenközűen az erdőben böngészők száma is vélhetően emelkedik. De ne felejtsük, illegális agancsgyűjtést a törvény bünteti!

Különösen igaz ez a kereskedelmi célú, szervezett formában történő böngészésre, ami két ok miatt is büntetendő: a levetett agancs az adott terület vadászatra jogosultját, állami erdőgazdálkodását illeti (ugyanis az agancs egyebek mellett információt ad az állomány korösszetételéről, a bikák becsült egyedszámáról, mozgásukról, helypreferenciájukról amik a fenntartható vadgazdálkodáshoz elengedhetetlenek, továbbá ezek az adatok összevethetőek az adott erdő állapotával, vadeltartó képességével); másfelől a szarvasok hajszolása akár a legyengült vad pusztulását is okozhatja, ami pedig állatkínzásnak minősíthető.

agancsát vesztett szarvasbika

A szarvasok hajszolása akár a legyengült vad pusztulását is okozhatja, ami állatkínzásnak minősíthető

Mindezek mellett a gímek hajszolása a teljes ökoszisztémát is veszélyezteti. A menekülő vad nyomán kárt szenvednek a fiatal facsemeték és a vékony kérgű fafajok is.

Ennek értelmében tehát, agancsot kizárólag az gyűjthet, aki rendelkezik az erdész szakemberek, vadászok, vagy az erdőgazdaságok, vadásztársaságok írásos engedélyével, minden más esetben a gyűjtés a jogszabályok szerint illegális tevékenységnek minősül.

Sajnos azonban továbbra is rengeteg az illegális agancsgyűjtő a hazai erdőkben: csoportosan, hangoskodva járják az erdőt, járművekkel űzik a szarvasokat, kikényszerítve ezzel a szarvasbikák agancshullatását. A megriadt állatok pedig amellett hogy balesetveszélyt okozhatnak az utakon, maguk is komoly veszélybe is kerülnek: összetörik magukat, végzetes koponyasérüléseket szerezhetnek, vagy a kimerültségtől elpusztulhatnak. Ezzel az eljárással az illegális agancsgyűjtők állatkínzást követnek el, ami a törvény szerint szabadságvesztéssel büntetendő.

agancs

6,40 kg tömegű hullott agancs (2015, Homokmégy-Császártöltés), fotó: Országos Magyar Vadászati Védegylet | Földvári Attila

Felhívjuk kedves olvasóink figyelmét, ha kirándulás vagy túrázás során (az előbb leírtak alapján) illegális agancsgyűjtőkkel találkoznak, értesítsék az területileg illetékes erdőgazdaság, vadásztársaság szakembereit, vagy a rendőrség körzeti megbízottját!

Forrás: magyarmezogazdasag.hu