Hírek

Először hajtottak végre sikeres embrió-átültetést orrszarvúaknál

Az áttörés jelentősége nem csekély: esély lehet megmenteni a kihalás szélén álló északi szélesszájú orrszavút, melyből mindössze két egyed él már.

A kísérletet a BioRescue Szaporodásbiológiai Részlegén végezték. Lefagyasztott petesejtekből és spermiumokból hoztak létre embriókat. Ezekből kettőt ültettek be egy déli szélesszájú orrszarvú nősténybe a kenyai Ol-Pejeta természetvédelmi központban.

szélesszájú orrszarvú

Északi szélesszájú orrszarvú egy állatkertben – képünk illusztráció
Fotó: Matthias Waldl, Pixabay

A művelet közel sem egyszerű. A központban a recipiens („béranya”) mellett egy steril déli szélesszájú hím orrszarvú volt, melynek korábban elkötötték a herevezetékét. Ezzel az eljárással az állat továbbra is érdeklődik a nőstény iránt, amint az fogamzóképes. Megtermékenyíteni azonban nem tudja, viszont jelzi a gondozóknak a embrió beültetésére alkalmas időpontot.

Bár a művelet sikeres volt, sajnos a megfogant utód és az anyaállat is elpusztult. A területet sújtó szokatlanul hosszú esőzések következtében a talajból Clostridium baktériumok szabadultak fel, melyek megfertőzték az anyát és a sterilizált hímet is. Mindkét állat elpusztult, azonban

a boncolás során bebizonyosodott: az embrió megfogant, és egy 70 napos, 6,4 centiméteres, jól fejlett hím magzat került elő az anyából.

Nagyjából 20 ezer szélesszájú orrszarvú maradt Afrikában. Ezek közül az északi alfajból már mindössze két nőstény van életben, és egyikük sem termékeny már. A 34 éves Najin, és lánya, a 23 éves Fatu az Ol-Pejeta természetvédelmi központban élnek. Az utolsó hímet, Sudant 2018-ban altatták el, korából adódódó betegségek miatt. Az állat 45 éves volt, Najin apja. A tudósok lefagyasztottak spermát tőle, és még négy már elpusztult hímtől. Reményeik szerint a jövőben további embriókat hozhatnak létre, melyeket déli szélesszájú nőstény orrszarvúak hordhatnak majd ki.

Néhány természetvédelmi szakember azonban megkérdőjelezi a munka létjogosultságát, mondván már túl késő megmenteni ezt az alfajt.

A legnagyobb probléma, hogy a megmaradt kevés élőhelyüket is emberi konfliktusok dúlják fel, így nem maradt számukra hely Afrikában. Éppen ezért az erőforrásokat olyan fajokra kellene koncentrálni, melyek számára több remény van a vadonbeli életre.

Forrás: Phys.org/ScienceDaily