Hírek

Kihelyezett ülést tartott A Mi Erdőnk szerkesztőbizottsága

A Bakony szívében, a VERGA Zrt. Királyszállási Erdészete alá is tartozó Alsóperén tartotta meg november 20-án kihelyezett ülését A Mi Erdőnk szerkesztőbizottsága.

Az erdőben és vadban gazdag térség olyan látnivalókkal kápráztatta el a bizottság tagjait, mint a Római-fürdő vízesés, vagy az a Nádasdy Ferenc által kialakíttatott arborétum, ahol a Bakony jellegzetes fafajai mellett helyet kapott a Magyarság keresztje, valamint a Széchenyi Zsigmond-emlékhely, amire arra emlékeztet, hogy a híres vadász, utazó és író itt, a közeli erdőkben ejtette el élete első szarvasbikáját.

Ugron Ákos: A több mint 18 ezer hektáros terület jelentős része ma is folyamatosan igénybe vett katonai lőtér
(Fotó: Kiss Gergő)

Ugron Ákos, a VERGA Zrt. vezérigazgatója rövid, de annál tartalmasabb bemutatót tartott az erdészet gazdálkodásáról. A több mint 18 ezer hektáros terület jelentős része ma is folyamatosan igénybe vett katonai lőtér, ami alapjaiban meghatározza az erdészet működését, hiszen hadgyakorlatok, lövészetek idején semmilyen gazdálkodási tevékenység nem végezhető a terület nagy részén.

Az erdészethez tartozó terület domborzati és termőhelyi viszonyai változatosak. A talajok közel fele sekély váztalaj vagy rendzina, míg a jobb termőhelyeken a barnaföld vagy agyagbemosódásos erdőtalaj a jellemző.  A déli területek sajátságos szubpannon sztyeppéitől északi irányba haladva egyre jobb minőségűek az erdőterületek. A térség legfontosabb alapkőzete a dolomit és a mészkő, ennek köszönhetően nagyobb része sűrű cserjeborítású, amely kiváló élőhelye a vadnak. Az uralkodó fafajok a bükk és a csertölgy, de a kocsánytalan és a molyhos tölgy, valamint a gyertyán sem elhanyagolható.

Vadászati tevékenységet az Erdészet 9330 hektár szabad területen végez. Az elejtések túlnyomó része vendégvadásztatás keretében történik. A területen mind az öt hazai nagyvadfaj megtalálható, azonban a dám csak csekély létszámban van jelen. A muflonállomány országos szinten kiemelkedő minőségű, amit az érmes trófeák aránya is igazol.

(Fotó: Kiss Gergő)

Az Alsópere Park Szállóban tartott ülésen egyebek mellett a magazin rovatainak alakításáról, új téma- és borítóterv-ötletekről, valamint a munkafolyamatok minél gördülékenyebb lebonyolításáról volt szó.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu