Hírek

Természetünk megóvása közös érdekünk

A Hanság élőhelyfejlesztési projekt fő célja a területen védett, illetve a Natura 2000 élőhelyek javítása, az ökológiai folyamatok nyomon követése, valamint a területkezelési infrastruktúra bővítése  – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.

Lébényben, a Hanság élőhelyfejlesztési projekt átadóján a tárcavezető hangsúlyozta, „A Hanság természetes élőhelyeinek komplex helyreállítása és fejlesztése”című projekt 2016-ban indult és mintegy 2,7 milliárd forintból valósult meg. Ennek köszönhetően jelentősen javulhatott a terület ökológiai állapota. Így a programban többek között földutakat újítottak fel, csaknem 24 kilométeren.

A Fehér-tó, a Barbacsi-tó és a Kónyi-tó természeti értékmegóvása részeként elvégezték a tómedrek iszapkotrását és javították a vízállásukat. Megtisztították a területeket a nem őshonos növényektől, majd helyreállították az elcserjésedett, fás- és lágyszárú özönnövényekkel teli gyepterületeket.

Mindezek mellett újranyitották a Hany Istók-tanösvényt, elvégezték a vízelvezető árkok és csatornák rehabilitációját, valamint a vízkormányzó műtárgyak építését – sorolta a miniszter.

Nagy István emlékeztetett, az idén záruló KEHOP és VEKOP finanszírozású természetvédelmi fejlesztéscsomag megvalósításában az elmúlt év nagy előrelépést hozott. A támogatások felhasználását tekintve ugyanis egy éve 65 százalék körüli készültséget regisztrálhattunk, ami 68 projekt sikeres lezárását jelentette. Az elmúlt egy év alatt további 30 projekt lezárásával ezt az arányt 91 százalékra emeltük – húzta alá a tárcavezető.

Forrás: Agrárminisztérium