Hírek

Több mint ötven alkotást díjaztak a Birdo – Az év madárfotósa 2023 fotópályázaton

Díjátadóval és a nyertes fotókból összeállított, január közepéig látható kiállítás megnyitójával zárult a Birdo - Az év madárfotósa 2023 fotópályázat.

A magánszemélyek kezdeményezésére indult, kétfordulós fotópályázatra mintegy 2500 fotó érkezett – közölték a pályázat szervezői az MTI-vel.

jégmadár (Alcedo atthis) Képünk illusztráció!
Fotó:MTI/Kovács Attila

A Birdo – Az év madárfotósa verseny Magyarországon az egyetlen olyan fotópályázat, amelynek a madarak a főszereplői. A pályázat kiírói szeretnék elérni, hogy bővüljön a madarakat szerető és védő, elkötelezett emberek köre – olvasható a közleményben.

Mint írják,

a pályázaton kizárólag etikus elvek alapján fotózott képeket fogadnak el, amelyek készítése a madarakat szaporodásukban és természetes mozgásukban nem akadályozta.

A madárfotósok 10 különböző kategóriában versenyezhettek, nevezési díj nélkül.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben az Óriások csarnokában megtartott díjátadón összesen 51 alkotás, kategórianyertes és különdíjas fotók kaptak elismerést. Ebben az évben bővült a Dokumentum kategóriába nevezők köre, növelve az esélyét annak, hogy jövőre még többen nyújtsanak be madár- és élőhelyvédelmi projekteket bemutató fotósorozatot – olvasható a közleményben.

A fotópályázat összesített fődíjasa, a Birdo – Az év madárfotósa 2023 cím birtokosa Daróczi Csaba természetfotós lett, aki a második fordulóba jutott fotóival összesítve a legmagasabb pontszámot érte el.

Az év ifjú madárfotósa 2023 címet Koncz-Bisztricz Tamás érdemelte ki. Az év madárfotója díjat Horváth Tibor Szerelem a tavon című alkotása nyerte el – olvasható az összegzésben.

A tájékoztatás szerint a pályázat értékelését az idén nyolc tagúra bővült, neves fotósokból és madarászokból álló, szakmai zsűri végezte, elnöke Imre Tamás természetfotós volt. A zsűri új tagja a díjátadó házigazdája, egyben a pályázat egyik szakmai támogatója, a Fővárosi Állat- és Növénykert igazgatója, Sós Endre.

A zsűritagok a második fordulóba jutott több mint 500 alkotást pontozták, így alakult ki a végeredmény.

A díjátadó ünnepség a nyertes fotókból összeállított kiállítás megnyitójával zárult. A látványos madárfotókat bemutató tárlat a Csillagtérben egészen január közepéig tekinthető meg a budapesti állatkert rendes nyitvatartási idejében – olvasható a közleményben.

A verseny szakmai támogatója a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a Főváros Állat- és Növénykert, a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület, médiatámogatója pedig a Természetfotó Magazin – áll az összegzésben.

Forrás: MTI