Hírek

Helikopterről fogják kilőni az ausztrál vadlovakat

Ausztrália engedélyt adott arra, hogy a levegőből gyérítsék az ikonikus vadlovakat, a brumbykat a legnagyobb nemzeti park területén annak érdekében, hogy az őshonos ausztrál élővilág megmenekülhessen.

Bár a vadlovak sokak szemében az ausztrál táj ikonikus részei, a valóság ennél sokkal árnyaltabb.

A gyakorlatilag inváziós patások gyorsan szaporodnak, legelésükkel, taposásukkal óriási károkat okoznak ez érzékeny ausztrál ökoszisztémában, és ürülékükkel beszennyezik a vízforrásokat

– írja a Phys.org. Legutoljára 2000-ben adtak engedélyt a légi kilövésekre, akkor három nap alatt 600 példányt sikerült elejteni. Azonban a lakosság vehemens tiltakozása miatt beszüntették ez a módszert, helyette a földről vadásznak a lovakra, csapdázzák őket, illetve egyes esetekben a befogás után örökbe lehet fogadni a brumbykat háziállatnak.

A Kosciuszko Nemzeti Parkban becslések szerint 19000 vadló él. Új-Dél-Wales állam hatósága ezt a populációt 2027 közepére 3000 egyedre akarja csökkenteni.

Ausztrál brumby
Fotó: Pixabay

„Az Ausztrál Alpok egyedülálló és összetett ökoszisztémáit túl sokáig tiporták” – hívta fel a probléma nagyságára a figyelmet Jacqui Mumford, egy környezetvédelmi csoport, a Természetvédelmi Tanács, vezetője.

Elmondta, hogy

a brumbyk élőhelypusztító tevékenysége legalább 25 ritka alpesi növény- és 14 veszélyeztetett alpesi állatfajt károsított eddig, köztük egy ikonikus bennszülött békafajt (Pseudophryne corroboree), egy bennszülött patkányfajt (Mastacomys fuscus) és ritka alpesi orchideákat.

Öszvérszarvas
Fotó: Pixabay

Nem ez az egyetlen eset azonban, hogy ilyen drasztikus módszerhez folyamodnak egy inváziós faj populációjának szabályozása érdekében. Kaliforniában október elején röppent fel a hír, hogy a Santa Catalina-szigeten élő idegenhonos öszvérszarvasokat is helikopterekről lőnék ki. A fő probléma itt is az, hogy az inváziós patások legelésükkel tönkre teszik az őshonos gyepeket.

Ez az extrém szárazsággal és az erdőtüzekkel együtt súlyos károkat okoz az élőhelyeken, ami arra kényszeríti a szarvasokat, hogy az emberi településeken keressenek alternatív élelemforrást, ez pedig további konfliktusok forrása.

A szarvasok által intenzíven legelt részeken visszaszorulóban vannak az őshonos fűfélék, a helyüket pedig olyan inváziós fajok veszik át, mint a Genista linifolia rekettyefaj, mely fokozottan tűzveszélyes.

Forrás: Phys.org