Hírek

Giliszta gazda többet termel bármilyen gazdánál

Egy friss tanulmány szerint a földigiliszták évente mintegy 140 millió tonna gabona termeléséhez járulnak hozzá, ez összehasonlítva a tavalyi orosz gabonatermeléssel egyenlő.

Mivel várhatóan idén 120 millió tonna termésmennyiség várható Oroszországból, így Kína, India és az Egyesült Államok után gilisztaország beelőzi az oroszokat.

Investopedia elemzését a Guardian is szemlézte, amely alapján világ gabonatermelésének 6,5 százalékáról gondoskodnak a giliszták. Ez átszámítva annyit tesz, hogy egy 15 szeletes vekni kenyérből 1 szelet a gilisztáknak köszönhető.

A rizs, a kukorica, a búza, az árpa, emellett a hüvelyesekért felelősek a giliszták, például világszinten megtermelt szójabab, borsó, csicseriborsó és lencse mennyiségének több mint 2 százalékáról gondoskodnak. Ezek a hüvelyes termények kevésbé függenek a talajban dolgozó férgektől, mivel saját maguk is képesek a levegő és a talaj nitrogéntartalmát megkötni.

Egy 15 szeletes vekni kenyérből 1 szelet a gilisztáknak köszönhető

Ennek ellenére a talajban dolgozó földigiliszták tevékenysége felbecsülhetetlen: lazítják és táplálják a termőtalajt, lebontják a szerves anyagokat, szellőztetik a földeket. Ez mind hozzájárul a termelékenység növeléséhez és így a terméshozam emelkedéséhez. Jelenlétük és tevékenységük a talaj vízmegkötésében is fontos.

A kutatásban a giliszták mennyiségét és a talaj terméshozamát hasonlították össze, így állapították meg, mennyiben járulhatnak hozzá a gyűrűsférgek a termeléshez. Az is bebizonyosodott, hogy ahol több mesterséges műtrágyát szórnak ki a gazdák, ott kevésbé érvényesül a giliszták termelékenységének hatása. Fontos továbbá megjegyezni, hogy a talajban nemcsak földigiliszták élnek, hanem számos további faj, amelyik kiveszi a részét a termelékenység javításából.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu