Hírek

Jön a madárvonulás és az újabb madárinfluenzajárvány-veszély

Ahogy a vadon élő madarak őszi/őszi vonulása beindul, a baromfi és más haszonállatok védelmét a téli látogatóktól kiemelt prioritásként kell kezelni. Ez az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) legutóbbi értékelése szerint a HPAI-helyzetről.

Európa egyik vonuló vadmadara a vadlúd
Fotó: MTI

A wattagnet.com tudósítása szerint a EFSA megjegyzi, hogy a magas patogenitású madárinfluenza-helyzet a baromfiállományban enyhült a nyári hónapokban. Ennek ellenére a június 24. és szeptember 1. közötti időszakban azonban 21 európai államban 507 járványkitörést erősítettek meg, 25 baromfiállományban és 482 vadmadarak között fordult elő. A baromfiállományban az Egyesült Királyságban volt a legtöbb eset, míg a kolóniában tenyésző tengeri madarak voltak a leginkább érintett vadon élő csoportok.

Már most is több járvány tört ki vadon élő madarak körében, mint az előző szezonban.

Ezenkívül Finnországban 26 prémesfarm emlőseinek tesztje is pozitív volt a magas patogenitású madárinfluenza H5N1 vírustörzsére az elmúlt hónapokban. Az EFSA szerint a farmokon a legvalószínűbb fertőzésforrás a sirályokkal való érintkezés volt.

Európában emberi megbetegedést eddig ritkán okozott a H5 influenza.

A vadmadarak közös táplálkozóhelyen fertőzhetik meg egymást
fotó: pixabay.com

Új HPAI-járványok a háztáji baromfiban

Az Állat-egészségügyi Világszervezet (WOAH) legutóbbi értesítése szerint a közelmúltban Dániában és a Feröer-szigeteken a házimadár-állományokban pozitív eseteket találtak madárinfluenza vírusra.

Dánia esetében a H5N1 vírusszerotípus kéthónapos szünet után jelent meg újra.

Egy háztáji állomány 30 madara közül néhányat fertőzöttnek találtak, miután öt szeptember végén elpusztult. A telephely Lolland szigetén, egy Guldborgsund nevű településen volt.

A Feröer-szigeteken körülbelül ugyanabban az időben mutattak ki először H5 vírust. A háztáji állományban lévő 37 madár körülbelül fele elpusztult. Ebben az esetben a gyanú szerint a fertőzés forrása a vadon élő fajokkal való érintkezés volt.

Az Atlanti-óceán északi részén található Feröer-szigetek Dánia autonóm területe.

Észak-Európában a fertőzés egyik hordozói a sirályok
fotó: pixabay.com

További HPAI-esetek Európa vadon élő fajaiban

Első alkalommal mutatták ki a magas patogenitású madárinfluenza-vírus H5N5 szerotípusát Izlandon. A WOAH hivatalos értesítése szerint szeptember közepe óta egy elhullott sas és egy vadlúd tesztje lett pozitív erre a vírusváltozatra.

Norvégiában ez év februárja óta 26-ra nőtt azon madarak száma, amelyek ugyanerre a vírus szerotípusra pozitívnak bizonyultak. A múlt hónap végén Nyugat-Norvégiában fertőzött rétisast találtak.

A WOAH az elmúlt héten új H5N1 szerotípusos esetekről is beszámolt: Finnországban egy fertőzött sirályt, Németországban egy ragadozó madarat, Szlovéniában pedig egy fertőzött gólyát, valamint az állatkertben két vadhattyút jelentettek.

A finn prémesfarmokon további H5N1-fertőzött eseteket jelentettek sarki rókák körében egy már korábban bejelentett járványkitörési helyen.

Sarki róka
fotó: pixabay.com

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/wattagnet.com