Hírek

Ne komposztáljuk a biológiailag lebomló zacskókat

Az emberek többsége higiénikusabbnak tartja, hogy a háztartási szerves hulladékot zacskóban gyűjtse az elszállításig ott, ahol erre a lehetőség adott. Eddig azonban senki nem vizsgálta, hogy ez hogyan befolyásolja a képződött komposzt minőségét.

A projektet a Fraunhofer Kémiai Technológiai Intézet (Fraunhofer  ICT) koordinálta a Bayreuthi Egyetemmel, a Hohenheimi Egyetemmel és a BEM Umweltservice GmbH hulladékkezelő céggel együttműködve. Az eredményeket látva a kutatók számos okból nem javasolják a biológiailag lebomló zsákok használatát a szerves hulladékok (komposzt) gyűjtésére – írja a Phys.org.

Illusztráció

A nagyszabású projekt keretében tízezer háztartásnak osztottak szét 400 ezer különféle anyagú hulladékgyűjtő zsákot, köztük biológiailag lebomló és viasszal kezelt papírzsákokat. A begyűjtött hulladékot aztán BEM Umweltservice GmbH biohulladék újrahasznosító telepén komposztálták.

Elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy a valóságban hogyan viselkednek ezek az anyagok, és hogyan bomlanak le – ha egyáltalán lebomlanak. Azt is vizsgálták, hogy a képződő komposztban maradnak-e mikroműanyagok, mely később a talajba jutva további szennyezést okozhat.

Vizsgálataik során be tudták bizonyítani, hogy a képződött komposzt nagy mennyiségű, 1 milliméternél kisebb mikroműanyag darabkákat tartalmaznak, és ezek hosszú időn keresztül a talajban maradhatnak. A kutatók első értékelése szerint a biológiailag lebomló zacskók használatát a nagyüzemi biohulladék-újrahasznosító üzemekbe mindaddig kerülni kell, amíg nem garantálható, hogy ezek teljesen lebomlanak.

Az egy téli és egy nyári szezon alatt végzett kísérletben azt is megállapították, hogy a papír- és a biológiailag lebomló anyagokból készült zsákok használata és a tájékoztatás nem segítette a háztartások által összegyűjtött szerves hulladékok mennyiségének növekedését. Sőt, az a zsákokba került idegen anyagok aránya sem csökkent (tehát olyan dolgokat is elhelyeztek benne az emberek, melyeket az újrahasznosító üzem nem tud kezelni). A projektben résztvevő kutatók ezért sem javasolják a biológiailag lebomló zsákok használatát, azonban úgy vélik, a papírból készült társaiknak lehet létjogosultsága – ehhez azonban további kutatások szükségesek.

Ráadásul a kutatók nagy mennyiségű, 1 milliméternél kisebb méretű, biológiailag lebomló zsákdarabkát találtak a képződött komposztban. Emiatt a DIN-szabványok (Német Szabványügyi Hivatal által kiadott szabvány) kritikus felülvizsgálatát sürgetik, melynek során újra értékelnék hogy egy lebomlónak titulált anyag ténylegesen mennyire komposztálható.

Összességében a jelentés konkrét ajánlásokat fogalmaz meg a kormány, a hulladékkezelő vállalatok és a lakosság számára, és értékes hozzájárulást fog nyújtani a biohulladék kezelésének optimalizálásához.

Forrás: Phys.org