Hírek

35 év után újra láttak jávorszarvast Magyarországon

A jávorszarvasról videófelvétel is készült, amit a Bodrogköz.info tett közzé. A felvétel Pácin, egy körülbelül 1500 lelkes Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei falu határában készült.
Az állat vélhetően Észak-Lengyelországból indult vándorútnak dél felé, és miután átvágott Szlovákián, a Bodrogköznél belépett Magyarország területére. Ilyen hivatalosan 1989-ben, majdnem 35 évvel ezelőtt történt utoljára, de vadász mendemondák szerint ’89 után is jelent meg néhány alkalommal jávorszarvas hazánkban.

A jelenlegi törvények szerint a jávorszarvas elejtése hazánkban nem megengedett. A sofőröknek ajánlatos Bodrogköz környékén óvatosan vezetniük, ugyanis ha ez a hatalmas állat az útra lép, és megtörténik a baj, nemcsak az autó szenved komoly kárt… Ráadásul nemrégiben módosított új vadászati törvény értelmében szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Európán belül Észtországban a legnagyobb a jávorszarvas-állomány

Jávorszarvas tehát nemcsak Alaszkában, vagy Kanadában él, Európában is jelentős állományai vannak. Az alfajok rendezése terén korántsem egységesek a zoológusok, vannak, akik az összes amerikai alfajt egyetlen alfajba vonják össze. Mások két különálló fajra osztják fel az óvilági és az újvilági alfajokat. Szerintük van az eurázsiai jávorszarvas (Alces alces) és az amerikai jávorszarvas (Alces americanus).

Jelenleg a jávorszarvas-állomány erősen növekszik elterjedési területeinek nyugati és délnyugati határvidékein. Lengyelország nagy területeit már újra benépesítette, és ahol még 25 évvel ezelőtt hiányzott, már ott is népes állományai vannak. Magyarországhoz legközelebb Szlovákia és Ausztria északi részén élnek állandó állományai. Ezek mellett a balti államok legészakibb tagja, Észtország rendelkezik Európában a legsűrűbb jávorszarvas populációval.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu