Hírek

A klímaváltozás hosszabbá teszi a pollenszezont

Javában virágzik a parlagfű, így a pollenre érzékenyek már számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére. A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt javasolja a parlagfű virágporára érzékenyeknek, mielőbb kezdjék meg a gyógyszeres kezelést, vagy keressék fel kezelőorvosukat a megfelelő gyógyszeres kezelés beállításáért.

A parlagfűpollen-intenzitást jelentősen befolyásolja az augusztusi, szeptemberi időjárás. A pollenterhelést a tartós, esős időszakok átmenetileg visszavethetik, de a záporok, zivatarok csak rövid időre tisztítják meg a levegőt. A központ előrejelzése szerint a szezon tetőzése az előző évek tapasztalatai alapján augusztus végén, szeptember elején várható.

A parlagfű terjedése ellen a leghatékonyabban felmagzás előtt, bimbós vagy virágos állapotában végzett kaszálással lehet védekezni, ami a földhasználóknak jogszabályban előírt kötelezettsége.

Lakóhelyhez kötődő környezetben észlelt parlagfüves területeket a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) vagy a PME (Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület) oldalán keresztül lehet bejelenteni.

A magyar lakosság 20-30 százaléka küzd valamiféle allergiával, számuk évente 2-3 százalékkal emelkedik.  Ez a szám a fejlett országok adatait ismerve nem is túl magas, ez az arány nyugatra akár 40 százalék is lehet. A statisztikák szerint a parlagfű a legelterjedtebb allergiát okozó növényünk. Megközelítőleg 2-2,5 millió ember küzd valamilyen mértékben parlagfű-allergiával Magyarországon.

Sajnos a klímaváltozás sem kedvez a helyzetnek, mert az emelkedő hőmérséklet és az atmoszféra növekvő szén-dioxid-koncentrációja intenzívebbé és hosszabbá teszi a pollenszezont. Az allergiaszezon ma 10 nappal hosszabb, mint amilyen 1990-ben volt.

A felkészülés érdekében a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR+) térképes előrejelzése idén is segíti az allergiásokat, így könnyebben felkészülhetnek a várható tünetekre, azok kezelésére.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu