Hírek

Hasznát veszik a szarkák a madárriasztó tüskéknek – a saját fészkük fölött

Az utóbbi időben egyre több épületre kerül ún. madárriasztó tüske, hogy ezzel tartsák távol a különböző tollasokat. A gyártók által „állatbarátnak” titulált eszközök azonban nem feltétlenül azok, egyre több olyan eset kerül nyilvánosságra, amikor galambok, fecskék nyársalják fel magukat rá és kínok közt pusztulnak el.

Amellett, hogy közel sem mondhatóak humánusnak ezek az eszközök, még csak nem is lehet őket „beváltnak” nevezni. Ugyanis a felfelé álló tüskék között stabilabban megmarad a fészekanyag, így pont segíti a madarak megtelepedését, és csöppet sem riasztja el őket.

Ráadásul az intelligensebb fajok, mint a varjúfélék, vagy Ausztráliában a papagájok, megtalálják a módját annak, hogy eltávolítsák ezeket az eszközöket, és akár a saját hasznukra fordítsák őket.

youtube://v/fTIpzeyZqAc

 

A kivételes intelligenciájukról ismert varjúféléknek nem kellett sok idő, mire felismerték a tüskékben rejlő lehetőséget. A Rotterdami Természettudományi Múzeum online folyóiratában ugyanis arról számolnak be a tudósok, hogy a városi szarkák és varjak elkezdték begyűjteni, és felhasználni az épületekről az éppen ellenük kitett tüskéket.

A varjak alapvetően ágakból építik fészkeiket, ám városi környezetben azt használják, ami rendelkezésre áll – akár a madárriasztó tüskéket is. Ez is egy újabb érv amellett, hogy ne használjuk ezeket az eszközöket.

A szarkák rájuk jellemző, egyedi fészket építenek, melynek teteje van. Ezt rendszerint tövises-szúrós ágakból készítik el, hogy az alatta lévő tojások és fiókák védve legyenek az esetleges ragadozómadaraktól. Azonban a holland szarkák még tovább mentek: egyenesen a madárriasztó tüskéket használják a fészekrablók távoltartására. Elvégre a szerkezet pont ezt a célt szolgálja, nem…?

 

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu