Hírek

Mitől függ az állatok élethossza? A hüllők nem mutatják az öregedés jeleit…

Az állatok várható élettartama teljesen különböző, pont úgy, mint az embereké. Hiszen a rovarok, halak, hüllők, madarak, vagy emlősök között is vannak hosszabb, illetve rövidebb ideig élő állatok, ráadásul ez még nem csak fajonként hanem egyedenként is változó. Mitől függ akkor vajon, hogy egy állat hány évig él?

A kutatókat is régóta foglalkoztatja ez a kérdés. Amit már biztosan megállapíthatunk, hogy a rovarok, patkányok és egerek élnek a legrövidebb ideig, ám ez alól is vannak kivételek. A rágcsálók átlag élettartama 2-7 év, de a világ leghosszabb életű rágcsálója egy csupasz vakondpatkány volt, 28 évével sok emlőst is lehagyott. Vannak más kivételek is mint például a kapibarák vagy a csincsillák, amelyek bár rágcsálók, egészen hosszú élettartammal rendelkeznek, akár 10-15 évig is élhetnek.

A rovarokat szintén a rövidebb élettartamú élőlények közé sorolhatjuk 1-5 évükkel. Bár a tiszavirág élethosszáról sokan vitatkoznak, az biztos, hogy felnőtt életüket elég rövidre szabta a természet, hiszen kifejlett állapotban csupán egy napig élnek. Lárva időszakuk azonban 3 évig tart, de ezt nem számolva mindenképp ők a világ legrövidebb életű állatai.

Az emlősök között is vannak rövidebb és hosszabb életű fajok. Míg a tengerimalacok csupán 4-8 évet élnek, addig a világ leghosszabb életű állata is az emlősök között van. Ez a grönlandi bálna, melynek pontos élettartama nem ismert, de az biztos, hogy több mint 200 évig él. Ezek a lenyűgöző állatok csak az Északi-sark jeges vizeiben élnek. A grönlandi bálnák a Balaena nemzetség egyetlen élő tagjai. A bálnák felismerhetőek sötétszürke testükről és fehér állukról, ezt a vonásukat nevezik ellenárnyékolásnak. Akár 20 méter hosszúra is megnőhetnek, és akár 90 tonnát is nyomhatnak! Egyik elég érdekes és szokatlan ismertető jegyük, hogy nincs hátúszójuk. Ez különbözteti meg őket legjobban többi cettől.

Az emlősökhöz hasonlóan a madarak élettartama is különböző. A madarak már jóval hosszabb várható élethosszal rendelkeznek, mint az emlősök, ők átlagosan 30-50 évig élnek.

Életük hosszát nagyban befolyásolják életkörülményeik, ahogyan ez más állatokra is jellemző, ám ami érdekes, hogy a tengeri röpképtelen madarak is 25 évig élhetnek. Sokan úgy gondolják minél nagyobb a madár, annál tovább él, ám ez nem igaz A császárpingvinek, a legnagyobb röpképtelen tengeri madarak akár 25 évig is élnek. Ám egyes kolibrik még 40 évesen is boldogan röpködhetnek, az Afrikában honos röpképtelen kiwi madarak pedig 75 évet is lazán kihúznak.

A halak is elég sokszínű állatok, életkoruk szempontjából is.

Az édesvízi fajok többsége 1-3 évig él, például a guppik, xifók, sügérek vagy a razbórák. A betta, a gurámi, és a zebra-dánió szakszerű tartás mellett akár 3-5 évig is élhet. Ám ha egy hosszú életű társra vágyunk, akkor a neon tetrát, vitorláshalat, márványsügért vagy az óriási algaevőt válasszuk, melyek akár 10 évig is velünk lehetnek. Az abszolút rekordtartó viszont az aranyhal, mely 15 évig is élhet, de a világ legidősebb példánya 30 évesen úszott át az égi vizekre.

A hüllők átlagosan hosszabb életet élnek, mint más állatok, de persze náluk sem felejtkezhetünk meg pár rövidebb életű egyedről.

A hüllők egy érdekessége, hogy egyáltalán nem mutatják öregedés jeleit, nincsenek ősz pikkelyeik, nem lassulnak, mint például az emlősök, így ránézésre szinte lehetetlen megállapítani hány éves is az előttünk lévő állat.

Élettartam szempontjából náluk is minden a fajtól függ, hiszen míg az apró gyíkok csak 1-2 évig élnek, addig az abszolút rekordtartók a teknősök, 45-100 évig élnek, vagy az aligátorok akik szintén megélhetik a 70. születésnapjukat is.

Egy dolog biztos, hogy az állatok élettartama nemcsak fajonként, fajtánként, hanem egyedenként is eltérő, így soha nem tudhatjuk kis kedvencünk meddig fog élni, lehet, hogy ő is egy matuzsálem lesz…

Forrás: magyarmezogazdasag.hu