Hírek

Egyre zöldebb az Alpok – az űrből is jól látható

Az Alpok Európa természeti szimbóluma. A félhold alakú hegyvonulathoz hófödte falvak és festői tájak társulnak. Egy új kutatásból kiderült, hogy egyre kevesebb a hótakaró és a hegyvonulat egyre inkább kizöldül.

A Science című folyóiratban közzétett tanulmány 1984 és 2021 között készült műholdas adatokat hasonlít össze, amelyek azt mutatják, hogy az Alpok 77%-a kizöldült. Ehhez hozzájárul a hó elvesztése és az őshonos növényzet invazív fajok általi kiszorítása is.

Sabine Rumpf professzor a Bázeli Egyetem kutatója szerint a zöldülésnek vannak pozitív következményei, de a negatív hatásai vannak túlsúlyban.

A zöldülés folyamata nem kedvez az éghajlatnak, mivel a kevesebb hó kevesebb napfényt ver vissza a Földről, ami viszont a globális hőmérséklet emelkedését jelenti.

A klimatológusok becslései nem túl optimisták – a következő 10-30 évben az Alpok hótömege akár 25%-kal is csökkenhet.

A hó olvadásával földcsuszamlások, sziklaomlások és lavinák alakulnak ki, amelyek veszélyesek lehetnek az emberekre.

A Landsat műholdak kimutatták, hogy a vizsgált 38 év alatt az Alpok hótakarója 10%-kal csökkent. Bár ez kevésnek tűnhet, a természetre gyakorolt potenciális hatása az egész öreg kontinensen óriási. Nem szabad elfelejteni, hogy a hó víz, a víz pedig élet – Európa ivóvizének 40%-a az Alpokból származik. Ezért nevezik az Alpokat gyakran Európa víztornyainak.

A probléma nagyságrendjét mutatja, hogy az Alpok az űrből nézve egyre zöldebbé válik, és ez a  folyamat az elkövetkező évtizedekben tovább fog erősödni.

Rumpf professzor szerint a hóesés csökkenése nem jelenti azt, hogy holnap kevesebb lesz az ivóvíz, de aggodalomra okot adó hosszú távú tendenciára utal.

Remélhetőleg ezek a szembetűnő hatások – amelyek most már valóban láthatóak az űrből – az emberek számára könnyebben felfoghatóak, mint a légkörben lévő szén-dioxid mennyiségére vonatkozó megállapítások.

Véleménye szerint a biológiai sokféleség forró pontjainak számító hegyvidéki régiók körülbelül kétszer olyan gyorsan melegednek, mint a világ többi része.  Ha egy kertre gondolunk, mindig lesznek nemkívánatos gyomok, amelyek mindenhol elterjednek, mert nagyon jól fel tudják használni az erőforrásokat, például a tápanyagokat. Általában gyorsan nőnek és sok utódot hoznak létre, míg más növényfajok egyszerűen háttérbe szorulnak, mivel nem képesek olyan gyorsan felhasználni az erőforrásokat, mint a gyomok. Ez hasonló ahhoz, ami a hegyvidéki környezetben történik.

Ahogy az Alpok zöldülése fokozódik, számos növényfaj élőhelye visszavonhatatlanul eltűnik. Ez viszont negatív hatással lesz az alpesi turisztikai célpontokra és az azokat felkereső turistákra.

Forrás: focus.pl