Hírek

Mobil szélerőmű: áram, akár a világ végén is

Tom Hanksnek a Számkivetett c. filmben tökéletesen az arcára van írva, hogy a többéves küzdelmes és megpróbáltatásokkal teli lakatlanszigeteki tartózkodás után, visszatérve a civilizált világba alig győzi felfogni, hogy fényt lehet csinálni különösebb erőfeszítések nélkül, egyetlen gombnyomásra. Mekkora mázli lett volna, ha a csomagok között talál egy mobil szélerőművet is…

Ez persze egy eléggé szélsőséges eset, de bármikor megtörténhet bármelyikünkkel, hogy egynéhány napra kénytelenek vagyunk nélkülözni a civilizáció ezen „csodáját”. Az ember leginkább akkor döbben rá, hogy mennyi mindenhez használ áramot, mikor olyan helyzetbe kerül, hogy éppen nem elérhető. Még egy félnapos áramszünet is rendkívül sok rácsodálkozást és kellemetlenséget tud okozni felkészületlenség esetén.

És akkor nem is szólva azokról, akik olyan helyen élnek, vagy oda tesznek látogatást, ahol sosincs áramszolgáltatás. A mobil szélerőmű megoldást jelenthet ilyen esetekre, különösen akkor, ha nem lehet használni napelemet vagy egyáltalán nincs elegendő napsütés.

Szélenergia elérhető közelségben

Andreas Okholm vezetésével a koppenhágai székhelyű KiteX egy olyan professzionális, újrahasznosított anyagból (üvegszállal erősített műanyag) készült, könnyűszerkezetes és mobil szélerőművet készített, mely nagy segítség olyan esetekben, amikor távol kerülünk a megszokott elektromos hálózatoktól. A tervezők azon fáradoznak, hogy csökkenteni tudják a megújuló energiához való hozzáférés költségeit, és minél több emberhez eljuthasson ez az eszköz, így végső soron a villamosenergiához való hozzájutással növelhetik az életminőséget. Ezen felül célkitűzésük az áramtermelés káros környezeti hatásainak mérséklése.

A sárkányok megszállottja

Sárkányszörf (kitesurf) által inspirált találmány 90%- kal kevesebb anyagot tartalmaz és 50 %- kal kisebb költséggel előállítható, mint az átlagos szélturbinák. Hatalmas előnye a rendkívüli mobilitás, a könnyű szállíthatóság és összeszerelhetőség.

Egy ember egyedül 15 perc alatt képes összeállítani és beüzemelni a rendszert, természetesen több személy együttműködő munkája esetén még rövidebb idő alatt elkészíthető.

youtube://v/kd5EnQOLqu8

 

Hordozható, könnyű, csendes

Az egész szerkezet mindösszesen 10 kg-ot nyom. A 4 méter átmérőjű rotor egy 6 méter magas oszlophoz rögzül. Az innováció másik lényeges eleme – a mobilitás mellett – éppen a könnyűszerkezetes felépítmény struktúrájában fedezhető fel. Elsőként alkalmazza a szélkerék tartó szerkezetében a felépítmény stabilitásának és megerősítésének háromszögeléses módszerrel történő rögzítését. A szélkereket tartó oszlop ugyanis önmagához és a földön lévő kikötési pontokhoz is a képzeletbeli háromszögek élei mentén ki van feszítve.

Nagyon hasonló ez a megoldás ahhoz, amit a gyakorlatban mindenki jól ismer, aki már állított fel valaha sátrat és kikötötte kötelekkel a cövekekhez azért, hogy a szél ne tudja elvinni. A nagyobb stabilitás érdekében tehát ajánlott minél kiegyenlítettebben elhelyezni a rögzítőket.

A lapátjai 140 fordulatot tehetnek meg percenként. Már gyenge légmozgás esetén is képes energiát termelni, a működési tartománya 2- 20 m/s szélsebesség. Lényegesen hatékonyabbá teszi a hordozható napelemekkel szemben, hogy éjjel- nappal üzemel. Zajkibocsátása meglehetősen alacsony, több méter távolságból egyáltalán nem zavaró, mert beleolvad a természetbe. Ellenáll az esőnek, és a hónak, -10 és 30 °C között használható.

Jelenleg 200 és 600 W –os változatban elérhető, a kisebb elegendő egy laptop, néhány lámpa és egy kisebb hűtőszekrény működtetéséhez, míg a nagyobb teljesítményű már néhány komolyabb eszköz, vagy szerszám számára képes elegendő energiát biztosítani.

Ez az innovatív eszköz különösen jól alkalmazható gyenge infrastruktúrájú területeken, kerti használatra, valamint utazáshoz és kempingezéshez is ideális.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu