Lapszemle

Apáról fiúra száll

Tudás, becsület, hivatás. A Nagy családban öt nemzedéken keresztül sikerült apáról fiúra átmenteni ezeket az értékeket. Még ennél is többet, hiszen a hobbijuk, de még a nevük is azonos. Így aztán a jelenlegi korelnök és fia – az uralkodókhoz hasonló megkülönböztetést követve – már a IV. és az V. Nagy Károly a sorban.

youtube://v/eWFA-DoVKho

 

 

A negyedik adásban Sári Enikő, a Magyar Mezőgazdaság Kiadó tulajdonos-ügyvezetője a több mint 30 éves Holstein Genetika Kft. meghatározó mérföldköveinek számító eseményeire kérdezett, amelyek befolyásolták a cég mai működését.

„A Holstein Genetika Kft. 1990-ben alakult amerikai érdekeltséggel. A tengerentúli mentalitást megszokni, illetve a cégvezetésbe átültetni, nem volt egyszerű feladat. A közös ügyvezetés végül a cég termékpalettájának színesítését eredményezte:

’91-ben a szaporítóanyag-forgalmazás mellett megjelent kínálatunkban az első tőgybimbó-fertőtlenítő készítmény, 2006-ban a szexált sperma forgalmazása, 2015-ben pedig a tömegtakarmány-tartósítók forgalmazása is”

– közölte Akác Balázs.

Nehézkes folytatás

A közgazdász végzettségű ifj. Akác Balázs a cég várományosaként szerette volna folytatni az édesapja által elért eredményeket. Az ehhez vezető út azonban igen göröngyösnek bizonyult – épp Németországban dolgozott, amikor édesapja munkalehetőséget ajánlott a cég vezetésébe.

„Számos multinacionális cégnél dolgoztam logisztikai és értékesítői területen, majd 2017-ben hazatérve az országba, digitális menedzserként helyezkedtem el a Holstein Genetikánál. Ehhez azonban meg kellett győzni az amerikai ügyvezetést, hogy megfelelő vagyok a feladatra, függetlenül attól, hogy sem agrár-, sem állattenyésztői végzettségem nincs.

A bizonyítási vágy és az akarat meghozta az eredményt, és immár két éve édesapám mellett társügyvezetőként végzem a munkám” -mondta Ifj. Akác Balázs.

„Rá kellett eszmélnem arra, hogy az élet egy pillanat csupán. Ezt magam tapasztaltam, amikor 38 évnyi házasság után feleségem egy orvosi műhiba következtében elhunyt. E tragikus és drámai fordulat rádöbbentett arra, hogy amit felépítettem, azt tovább kell adnom. Leültünk a két fiammal erről beszélni, és végül Balázs hajlott jobban e feladatra. Emiatt költözött vissza Magyarországra” – tette hozzá Akác Balázs.

Tapasztalat – fiatalos lendület

Mint mondja, a generációváltás egy kifejezetten nehéz és érzékeny folyamat. Az életkorral sok minden változik, a felgyorsult világ nagyobb precizitást és dinamikusságot kíván, ami csak a következő generáció bevonásával lehetséges.

„Egy vállalat működésében természetesen elengedhetetlen az idősebb munkavállalók tapasztalata. Ugyanakkor a fiatal generáció gondolkodásmódja, frissessége és lendülete nélkülözhetetlen egy innovatív vállalat működéséhez, a modern piaci igények kielégítéséhez” – mondta Akác Balázs.

Édesapa a fiának a fokozatosság elvét követve adja át a stafétabotot. Legyen szó pénzügyről vagy partnerkezelésről, közösen beszélik át az adott helyzetet, és együtt döntenek.

Akác Balázs elismerte, hogy makacs természete miatt csak az általa kigondolt megoldás lehet célravezető, ám felismerte, hogy sok esetben nincs igaza. De a közös megbeszélések és egyeztetések konszenzust eredményeznek apa és fia között.

A közös döntések mellett a vállalaton belül bizonyos területeket külön koordinálnak. Fia a pénzügyi, IT-részleget, médiakommunikációt és a nemzetközi kapcsolatok ápolását végzi, míg ő a munkáltatói és szakmai oldalt képviseli.

„Egy kis tudatosságot is belecsempésztünk a cég sikeres generációváltásához. Fontosnak tartom, hogy Balázs eredményeket érjen el mellettem cégvezetőként, amiből a vállalat is prosperál, hogy majd mikor visszavonulok, nyugodtan hátradőlhessek.

Ehhez kapcsolódóan kitűztem egy dátumot, mely szerint 2023. március 31-ével végérvényesen átadom a stafétabotot a cég vezetését illetően.

Az viszont még képlékeny, hogy lemondásomat követően, milyen feladatokat látok majd el a cégen belül” – közölte Akác Balázs.

Kettejük között a cégvezetéssel kapcsolatban kialakult nézőpontok eltérései ellenére kijelenthető, hogy a Holstein Genetika Kft. a tavalyi járványterhes időben is remek évet zárt, stabil pénzügyi háttérrel. Ifj. Akác Balázs pedig reméli, hogy az ő érájában továbbra is piacvezető pozíciót tölt be cégük, illetve más területeken is megjelenhetnek, ahol a családias légkörű vállalat szintén sikeres lehet.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu