Hírek

Elkészült hazánk ökoszisztéma-alaptérképe

A biológiai sokféleség soha nem látott mértékű csökkenése hívta életre azt az agrártárca koordinálásában zajló projektet, amely révén a többi közt elkészült a Magyarország ökoszisztéma-alaptérképe is – hangsúlyozták az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) egyik szakmai konferenciáján. A térkép számos helyzetben lesz használható - nemcsak szakembereknek.

Az ökoszisztémával kapcsolatos aktualitásokkal foglalkozó tanácskozást Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára vezette fel. Szavai szerint köztudott, hogy az ökoszisztémák léte és állapota mekkora hatással van mindannyiunk életére, éppen ezért aggályos a jelenlegi helyzet: a biológiai sokféleséget soha nem látott csökkenés jellemzi ugyanis.

„Ebben érdemi változást kizárólag komplex intézkedéscsomagokkal lehet elérni. E célból hoztuk létre az ökoszisztéma-szolgáltatások értékelési és térképezési programját; a projektmunka 2016-tól 2020-ig tart”

– magyarázta, hozzátéve, hogy ennek révén sikerült összehozniuk a témában leginkább illetékes szakmai szervezetekkel. Az együttműködésnek köszönhetően készült el – részben távérzékelési adatok elemzésével – Magyarország ökoszisztéma-alaptérképe is, amely hamarosan a széles közönség számára is elérhető lesz. S, hogy mindez mire használható? A teljesség igénye nélkül:

  • vizsgálható általa például egyes közösségi jelentőségű élőhelyek elterjedése,
  • nyomon követhető a tájhasználat változása,
  • az idegenhonos fafajok dominálta erdők arányának változása,
  • illetve lehetőség van vele követni a felszín-, illetve vízborítás változását.

A térkép mindemellett segítséget jelenthet adott pályázatok előkészítésekor is, hiszen használatával egyes tájak, kisebb-nagyobb területek általános jellemzésére is lehetőség nyílik – mindezt 1:25 000-es méretarányban.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu