Hírek

„Zöldség- és gyümölcsfagyit” nyalogatnak a vadaspark lakói

Jégtömbbe fagyasztott zöldségekkel és gyümölcsökkel, több itatóval, a kifutók medencéinek folyamatos újratöltésével igyekeznek elviselhetőbbé tenni az állatok számára a nyári kánikulát a Budakeszi Vadasparkban. A megfelelő folyadék-utánpótlás nemcsak az állatkerti állatok, de a házi kedvencek védelme érdekében is fontos.

A vadasparkban élő állatok más-más módon hűsölnek: a gímszarvasok és vaddisznók nyaranta előszeretettel dagonyáznak, ez ezzel nemcsak a testüket hűtik, de az őket kínzó rovaroktól (szúnyogok, kullancsok) védekeznek. A medvék a kánikula elől szívesen húzódnak vissza téli vackaikba, emellett rendszeresen fürdenek tavakban, patakokban, és a szokásosnál jóval többet alszanak. Táplálékuk alapját a meleg napokon a lédús bogyós gyümölcsök képezik.

A Budakeszi Vadaspark ragadozói szintén megtalálják a módját annak, hogy hűsítsék magukat: a szürkefarkasok a kutyákhoz hasonlóan lihegéssel párologtatnak, a hiúz árnyas helyekre vonul, a szokásosnál kevesebbet eszik és sokkal többet pihen.

Az aranysakál vékonyabb nyári bundával és szürkésebb színnel védekezik a meleg ellen, és a természetben élő példányok ilyenkor szívesen fogyasztanak csigákat és partra vetődött halakat is.

A madárfajok közül a szarkák és hóbaglyok a tollazatuk borzolásával, saját maguk legyezgetésével próbálják elviselni a hőséget.

A Budakeszi Vadaspark állatgondozói is mindent megtesznek azért, hogy a perzselő nyári napokat elviselhetőbbé tegyék az állatok számára, ezért ebben az időszakban nemcsak több itatót helyeznek ki, de a kifutók medencéit is gyakrabban újratöltik, és sokszor jégtömbbe fagyasztott zöldségekkel és gyümölcsökkel próbálnak kedveskedni a vadasparki állatoknak.

A forróságon kívül a gyorsan lecsapó záporok és zivatarok is nehezítik az állatok életét – ezek elől a természetben a sűrű növényzetbe, barlangokba vagy kotorékaikba menekülnek. A vadasparkban pedig minden kifutónál fedett „esőbeállókat” alakítottak ki, hogy menedéket nyújtsanak a kánikula és a viharok ellen.

 

Forrás: Budakeszi Vadaspark