Hírek

Radikális terv az inváziós emlősök kiirtására

A tudósok széleskörű hajtóvadászatot indítanának az kivadult macskák, kutyák, sertések, kecskék, patkányok és egerek ellen, hogy megvédjék azokat a kihalással veszélyeztetett állatokat, melyek miattuk kerültek a kihalás szélére.

Több, mint 100 szigetről kellene eltüntetni ezeket az emlősöket ahhoz, hogy a Föld legritkább állatait megmentsék – mondja a nemzetközi tudósokból álló csapat.

Az elmúlt 500 évben ismert és kihalt madár-, emlős-, kétéltű- és hüllőfajok 75 százaléka szigeteken élt.

A legtöbb kihalás olyan állatoknak köszönhető, melyet az emberek hurcoltak be. Mivel korábban nem fordultak elő a szigeteken, így az ottani vadvilág nem tudott védekezni ellenük.

Az invazív emlősök eltüntetése a szigetekről egy kulcsfontosságú veszélyt szüntetne meg, amivel megakadályozza a szigeteken élő őshonos fajok kihalását, és segíti a biodiverzitás megőrzését, jelentette ki Dr. Nick Homles, a Island Conservation csoport tagja.

A PLOS ONE tudományos lapban megjelent publikáció szerint 107 olyan sziget van, ahol ez a radikális terv az Föld szigeteken élő veszélyeztetett fajainkat 9,4 százalékát mentené meg.

A tudósok ugyan vitatják, hogy az elvadult macskák természetvédelmi problémát jelentenek, azonban az olyan fajok esetében, melyek csak a szigeteken élnek, az egész populációt a kihalás veszélye fenyegetheti.

Stuart Butchart, a Birdlife International nemzetközi madárvédelmi szervezet vezető tudósa szerint ez a lépés megmentheti az olyan különleges fajokat, melyek mindentől távol, ilyen kis szigeteken fejlődtek ki.

Már volt példa ilyen hajtóvadászatra korábban. A világ eddigi legnagyobb rágcsálóirtó projektje nemrég ért véget. Az Egyesült Királysághoz tartozó Dél-Georgia sziget 200 év után, 2018 májusában vált patkánymentessé, amit óriási sikerként könyveltek el. A nagyjából 350 ezer hektáros sziget számtalan tengeri madárnak, köztük négy pingvinfajnak, és két bennszülött fajnak, a déli-georgiai pityernek és a dél-georgiai nyílfarkú récének nyújt élőhelyet. Összesen 81 faj 30 millió egyedét regisztrálták itt.

A tanulmány által most azonosított szigetek közül 20 tartozik a brit tengerentúli területekhez, beleértve az alábbi kettőt:

  • Gough-sziget: az Atlanti-óceán déli részén lévő Tristan da Cunha vulkanikus szigetcsoport része. A tervek szerint a szigeten élő egereket irtanák ki, melyek a tengeri madarak fiókáit fogyasztják, és így megmentenék a Tristan albatroszt és a Gough sármánypintyet.
  • Henderson-sziget: a Csendes-óceánon található, a Pitcairn-szigetekhez tartozik. A patkányok kiirtásával meg lehetne menteni a kihalással veszélyeztetett Henderson viharmadarat.
„Ez a tanulmány rámutat arra, hogy milyen fontos eltávolítani az inváziós emlősfajokat a szigetekről annak érdekében, hogy a további kihalásokat megakadályozzuk.”

– mondta Jonathan Hall, a királyi madárvédelmi liga (RSPB) brit tengerentúli területeinek vezetője.

„Amire most szükségünk van, az a politikai akarat és anyagi támogatás, aminek segítségével ezt a régóta elvégzendő feladatot véghez vihessük, és visszaállítsuk a szigetek korábbi pompás állapotát.”

Forrás: BBC