Hírek

„Élet a víz alatt” a központi témája az idei Vadvilág Világnapjának

A kábítószer és az illegális fegyverértékesítés után a szervezett bűnözés harmadik legnagyobb üzletága a védett állatok és növények kereskedelme – jelentette ki Rácz András környezetügyért felelős államtitkár a Vadvilág Világnapja alkalmából tartott rendezvényen a Szegedi Vadasparkban.

Rácz András az iskolásoknak tartott előadásában arról beszélt, hogy az állatok, növények és a belőlük készült különféle termékek értékesítése a világpiacon meghaladja a 160 milliárd amerikai dollárt. Az államtitkár hangsúlyozta, a veszélyeztetett fajok kereskedelmének szabályozása érdekében jött létre az úgynevezett CITES egyezmény, melyhez Magyarország 1985-ben csatlakozott. Hazánk szempontjából a nemzetközi megállapodásban való részvételnek hármas célja van.

Egyrészt az Európai Unió területére történő illegális szállítmányok megakadályozása, másrészt Magyarország is felvevőpiaca ezen állat- és növényfajoknak, illetve a belőlük készült termékeknek, harmadrészt pedig hazánkban is élnek olyan fajok, amelyek keresettek a nemzetközi kereskedelemben.

Ezek jogellenes forgalomba hozatalát is meg kell gátolnunk – tette hozzá az államtitkár. Rácz András kiemelte, Magyarország idén nyárig képviseli az Európai Uniót a CITES állandó bizottságában.

Az államtitkár hangsúlyozta, a Vadvilág Világnapja az idei évben az óceánok és tengerek élővilágára hívja fel a figyelmet. Emlékeztetett, ezek a vizek teszik ki a Föld felszínének kétharmadát, és mélységük következtében az élőhelyek több mint 99 százalékát. Ennek ellenére azonban, a halállományok 80 százaléka túlhasznosított, a szerves-, és műanyag szennyezés továbbra is növekszik, miközben az óceánoknak mindössze 4 százaléka áll védelem alatt- fűzte hozzá.

Az ENSZ 2013-ban döntött úgy, hogy március 3-át, a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény aláírásának 40. évfordulója alkalmából, a Vadvilág Világnapjává nyilvánítja. A Szegedi Vadaspark, mint az idei világnap egyik helyszíne, állatkertként és mentőközpontként vállalt szerepet az eseményen. A létesítményben egész nap foglalkozásokkal és előadásokkal várták az iskolásokat.

Forrás: AM Sajtóiroda