Hírek

Párt találtak Rómeónak, a világ legmagányosabb békájának – videóval!

A tudósok versenyfutása az idővel úgy tűnik, véget ért. Egy expedíció során ugyanis öt Sehuencas-vízibékát (ejtsd: széjuenkássz) találtak, melyek jelenleg a Rómeónak is otthont adó természettudományi múzeumban, karanténban várják a nagy találkozást.

Tavaly februárban írtunk róla, hogy Rómeó lehet fajának utolsó képviselője. A tudósok elkeseredetten próbáltak egy nőstényt felhajtani a korosodó agglegénynek, mielőtt kifutottak volna az időből. Még egy társkereső oldalon is regisztrálták védencüket, hogy felhívják a nagyközönség figyelmét is. Rómeó ugyanis már 10 éve él Cochabamba városban, a Museo de Historia Natural Alcide d’Orbigny egyik akváriumában, magányosan.

Egy expedíció azonban a bolíviai köderdőkben sikerrel járt: nem is egy, hanem rögtön öt Sehuencas-vízibékát találtak egy patakban.

A három hímet és két nőstényt pedig a múzeumba szállították. Chris Jordan, a Globális Vadvilág Megőrzési Szervezettől (Global Wildlife Conservation, GWC) elmondta, hogy a befogás mindig rizikóval jár. Azonban ilyen kis populáció a vadonban nehezen boldogulna, és jó eséllyel valóban kihalhat a faj.

Természetesen az egyik nőstényt Júliának keresztelték el, és Rómeó párjának szánják. Hogy mit szólnak egymáshoz, egyelőre nem tudni, mivel az új jövevények karanténban vannak. Ez idő alatt kezelik őket a rettegett kétéltűeket érintő gombabetegség, a Batrachochytrium dendrobatidis ellen is.

A herpetológiai részleg vezetője, Teresa Camacho Badani a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy Rómeó kifejezetten nyugodt természetű, nem mozog sokat. Azonban egészséges és szeret enni, csak egy kicsit félénk természetű. Ezzel szemben kiszemelt párja igencsak energikus, sokat úszik, rengeteg táplálékot fogyaszt, és néha szökni próbál.

A tervek szerint a múzeumban megszülető utódokat szabadon engedik a természetes élőhelyükön.

Bolíviában a kétéltűek 22 százalékát fenyegeti a kihalás valamilyen formában. A leggyakoribb okok az élőhelyek megszűnése, a környezetszennyezés és a klímaváltozás. Intő jel volt, hogy a Sehuencas-vízibékát kutató expedíció nem talált más kétéltű fajt az általuk felkutatott patakokban…

Rómeó példáját azonban igyekeznek felhasználni arra, hogy felhívják a figyelmet az ökoszisztémát érintő problémákra.

The quest to find a mate for Romeo, the world’s loneliest frog from GlobalWildlife on Vimeo.

Forrás: BBC