Hírek

A természet megóvása csak közös összefogással lehetséges

Hazánk természeti öröksége, nemzeti kincs, amit közösen kell megóvnunk - jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a Velencei-tavi Madárrezervátum Természetvédelmi Terület megalapításának 60. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen.

Az államtitkár köszöntőjében felhívta a figyelmet arra is, hogy a természetvédelemben

az állam mellett a civil szervezeteknek, az önkormányzatoknak, a polgármestereknek és a helyben élőknek is együtt kell működniük.

A rendezvényen a környezetügyért felelős államtitkár hangsúlyozta, 1958-ban döntött úgy az Országos Természetvédelmi Tanács, hogy védett területet hoz létre a Velencei-tó mentén 420 hektár kiterjedéssel. Rácz András elmondta, hogy ezen a területen rendkívül gazdag és színes az élővilág, a számos madárfaj mellett, 200 hektár úszóláp és a hagymaburok orchidea is megtalálható itt.

Beszédében az államtitkár kitér arra is, hogy a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) a térségben az előző uniós költségvetési ciklusban félmilliárd forint értékben hajtott végre fejlesztést, a mostani uniós pénzügyi időszakban pedig szintén 500 millió forintért valósulnak meg beruházások. 2010 óta 81 darab országos jelentőségű természetvédelmi területet jelöltek ki 4000 hektár kiterjedésben, illetve a korábbi területek 1100 hektárral bővültek, így jelenleg az ország területének több mint 9 százaléka védett. A természeti értékek kezelését a magyarországi 10 Nemzeti Parki Igazgatóság területén 1400 munkatárs látja el – tette hozzá.

Az ünnepségen Füri András, a DINPI igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a terület védetté nyilvánítása annak idején a vadászatok és a tojásgyűjtések miatt vált szükségessé. Az igazgató a terület zoológiai értékeit sorolva a réti szöcskerákra, a fészkelő kanalas gémekre, vörös gémekre és nagy kócsagokra hívta fel a figyelmet. Füri András kiemelte, a Nemzeti Park olyan programokat szervez a természetvédelmi területen, amelyekkel gyerekeknek és felnőtteknek igyekszenek közvetlenül is bemutatni a környezeti értékeket. A jövőbeli tervekkel kapcsolatban elmondta, hogy

szeretnék bővíteni a 420 hektárnyi természetvédelmi területet, és egy szabadtéri természetismeretei parkot is kialakítanának a már meglévő és korábban felújított kutatóház mellett.

Forrás: AM Sajtóiroda