Hírek

Mélypont: húsz év alatt felére csökkent a gólyák száma

Történelmi mélypontra zuhant Baranya megyében fészkelő gólyaállomány. Huszonkét év alatt több mint negyvenszázalékos csökkenés volt tapasztalható.

Idén 169 pár gólyát számláltak össze a megyében, huszonegy párral kevesebbet, mint tavaly. Az 1996-os csúcsévhez viszonyítva, amikor majdnem háromszáz pár gólya fészkelt Baranyában, már 43,3 százalékos a csökkenés – tudta meg a bama.hu Bank Lászlótól, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Baranya Megyei Csoportjának alelnökétől.

Az idei csökkenés elsősorban annak köszönhető, hogy a hideg, havas márciusi vonulási időszakban sok gólya elpusztulhatott.

– A negatív hír mellett egy pozitívval is szolgálhatok – mondta Bank László. – A 169 pár nagyon jó költési eredményeket produkált: 136 pár költött sikeresen, 419 fiókát neveltek fel. Ez 39 fiókával több, mint a tavalyi, akkor pedig 21 párral több gólya volt a megyében. A legtöbb gólya Kölkeden (15), Mohácson (6), Csányoszrón (6), Oldon (5) és Sellyén (5) fészkelt. A fészkek csaknem 80 százaléka villanyoszlopon volt – tette hozzá.

A gólyák zöme augusztus huszadika táján indult el a téli szálláshelyek felé. Az útjuk a Boszporuszon, Törökországon, Izraelen át, a Szuezi-öböl átrepülése után, a Nílus folyását követve vezet el a kelet-afrikai szavannákra.

A legtöbben Ugandában, Kenyában, Mozambikban, Tanzániában telelnek, de egy kis részük egészen Dél-Afrikáig is eljut. Idén kilenc öreg gólya és húsz fióka pusztulásáról szereztek tudomást a madárvédő egyesület önkéntesei. A legtöbb esetben az áramütés okozta a madarak vesztét.

A fiókáknál gyakori, hogy ha az öreg gólyák úgy látják, kevés a táplálék és nem tudják felnevelni őket, akkor a leggyengébbeket kidobják a fészekből.

A Szigetvári Madármentő Állomásra nyolc sérült gólyát vittek be idén. Egy kivételével – amely oly súlyos sérüléseket szenvedett áramütés miatt, ezért csonkolni kellett a szárnyát – valamennyit vissza tudták engedni a természetbe.

A madármentő állomást tavaly novemberben alapították, amely a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány keretein belül, családi vállalkozásként működik. Sérült madarak ápolásával, fiókák felnevelésével, szabadon engedésével foglalkoznak.

Forrás: bama.hu