Hírek

Háromszáz millió madár tűnt el Európából

Mivel az elmúlt fél évszázadban a rovaroktól az emlősökig drasztikusan lecsökkent a vadon élő állatok száma Európában, az agrártájak megóvása kötelességünk. Erről tartott előadást Dr. Rácz András, környezetügyért felelős államtitkár a XII. Kaposvári Állattenyésztési Napok keretében tartott konferencián.

Az extenzív állattenyésztés természetvédelmi összefüggései – ezt a kérdéskört járta körül az I. Környezetgazdálkodási Konferencia, mely 2018. Szeptember 27-én került megrendezésre a Kaposvári Egyetemen a XII. Kaposvári Állattenyésztési Napok keretén belül. A sokrétű témát a szakma képviselői öt plenáris előadásban, tartalmas három órán keresztül tárgyalták.

Dr. Rácz András, környezetügyért felelős államtitkár előadásában elmondta, az agrárium a legmeghatározóbb földhasználó Európában, így hazánkban is. A termelés intenzitásának növekedése, a szegély-élőhelyek eltűnése, a hatékonyabb agrotechnika hatására a mezőgazdasági élőhelyek természeti sokfélesége csökken.

Folyamatosan csökkennek az állatállományok: az elmúlt 30 évben háromszáz millió madár tűnt el az európai agrár-élőhelyekről, a mezei nyúl állomány fél évszázad alatt a felére csökkent, és eltűnnek fontos rovarfajok, olyanok is, melyek a legeltetéshez kötődnek.

Az agrártáj sok állatfaj számára táplálkozó és költőhely. Megóvásuk kulcsa a megfelelő gazdálkodási gyakorlat alkalmazása. Egyre nagyobb szerep jut a nemzeti park igazgatóságok vagyonkezelésében lévő mezőgazdasági területeknek.

A Magyarországon található tíz nemzeti park igazgatóság működési területe az egész országot lefedi. A természetvédelmi célú vagyonkezelés a nemzeti park igazgatóságának alapító okiratba foglalt tevékenysége és kötelessége. Legfontosabb feladatai a természeti és táji értékek, élőhelyek nyilvántartása, megőrzése és fenntartható kezelése, a védett területek megóvása, kutatása, és a látogatóknak való bemutatása.

Természetvédelmi célú növénytermesztés a fajvédelmi programok kiváló eszköze.

Az agrár-élőhelyeken előforduló talajon fészkelő madárfajok megóvásának szempontjából fontos a vetésszerkezet és a termesztett kultúrák megfelelő megválasztása és a gépi munka szabályozása.

Fontos feladatnak minősül a gazdálkodók támogatása, mely direkt és indirekt módon valósulhat meg. Direkt támogatásnak minősül a Természetvédelmi Őrszolgálat jelenléte, melynek fő tevékenysége a tájékoztatás és szaktanácsadás. Indirekt támogatásnak tekinthető a nemzeti parki termék védjegyrendszer. A hivatalos védjegyet – elbírálás után – a védett természeti területen vagy Natura 2000 területen termett, helyi alapanyagokból, helyi hagyományoknak megfelelően és a természetvédelem céljaival összhangban készült termékek kaphatják meg. 2010 óta 200 gazdálkodó 900 terméke rendelkezik ilyen védjeggyel.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu