Hírek

Virágzik az agancsok feketepiaca

Az agancsokat hagyományosan dísztárgyként hasznosítják, esetleg késnyelet vagy gombokat készítettek belőle. Az utóbbi időben készítenek belőle lámpákat, esetleg bútorokat, ezek azonban meglehetősen exkluzív tárgyak, nehéz elképzelni, hogy havonta több tonna alapanyagra van szüksége a készítőknek.

Ezekhez a tárgyakhoz azonban csak a kifejezetten szép agancsokat használják fel. A kereskedők előszeretettel vásárolják a rossz minőségű, törött darabokat, amiből nagy valószínűséggel potencianövelőt készítenek – hangzott el a Duna Televízió Kékfény című műsorában.

A szarvasagancs potencianövelőként való használatáról az Országos Magyar Vadászkamaránál is hallottak már. Az új divat elsősorban a Távol-Keleten hódít. Székely István a kamara jogi képviselője a műsorban elmondta, tudomása szerint Új-Zélandon nagyüzemileg tenyésztik a gímszarvast, agancsát levágják, felőrlik, majd értékesítik Ázsiában.

A szarvasagancsnak nincs potencianövelő hatása, mit ahogy az orrszarvú tülkének sincs. Az orrszarvúval ellentétben azonban a szarvas magától ledobja az agancsát február végén, nem kell ezért bántani.

Az erdőben heverő, hullott agancsot pedig csak össze kell szedni. Csakhogy ezt a törvény szigorúan tiltja.

A hullatott agancs, miként az elejtett és elhullott vad is, a vadászatra jogosultak tulajdona – tájékoztatott Székely István, a Vadászkamara jogi képviselője.

Tehát az elhullott agancsot gyűjtők a törvény szerint tolvajok, aki pedig ezeket megveszi, orrgazdának minősül, hiszen lopott árul vásárol.

Brutális módszerek

Maróti Béla vadgazda elmondása szerint egyre többen vannak, akik brutális módszereket vetnek be agancsgyűjtésre.

Motorokkal, kutyákkal hajtják be a sűrűbe a vadat, hogy az agancsok beakadjanak az ágakba és letörjenek.

Az agancsvadászok ellen védekezni gyakorlatilag lehetetlen, az erdő túl nagy ahhoz, hogy őrizni lehessen. A zsákmány viszont értékes. Egy jól fejlett gímszarvasagancs akár százezer forintot is érhet, egy tapasztalt erdőjáró több milliót is összeszedhet egy évadban.

 

Forrás: hirado.hu