Hírek

Szarvasoktól hangos az erdő

Szombat este kisvonatra szállhattak mind azok, akik gímszarvasok énekére voltak kíváncsiak. Kora este, 5 órakor a felsőtárkányi állomásról családokkal, baráti társaságokkal megtelt szerelvények gördültek ki a Stimecz-ház állomás felé, ahol az EGERERDŐ Zrt. szakemberei szeretettel fogadták a népes társaságot.

Először a Felsőtárkányi Erdészet kollégáinak előadásában ismerkedhettek meg az érdeklődők a bükki szarvasok életével. Hol élnek a szarvasok? Kikből áll egy szarvascsalád? Miért is „bőg” a szarvasbika? Talán ellopták az agancsát?

Ezekről és hasonló titokzatos dolgokról meséltek az erdészek gyerekeknek és felnőtteknek, hogy jobban megértsék a vadállatok rejtett életét.

Az érdekes előadást Kakukk Jani bácsi, nyugalmazott vadász kolléga múltidéző programja követte. Különböző bőgő kürtök segítségével utánozta a gímbikák jellegzetes hangját és közben vadászkalanddal teli tarsolyából sok történet életre keltet anekdotáival.

Az előadásokat szabad program követte, mikor Kállay László fotóművész gyönyörű természetfotóiból készült kiállítást tekinthettek meg a jelenlévők. Eközben finom pogácsával, teával, borral kínáltak minden kedves vendéget az erdőgazdaság kollégái.

Sötétedéskor a kíváncsi kalandorok nekiindultak az erdőrengetegnek, hogy igazi gímbikák közelébe lopódzva meghallhassák éneküket. A két részre vált társaság tagjai szerencsések voltak, hiszen mind a Vörös-kő felé, mind a Lambot-ház felé indult csapat meghallhatta a sűrű erdő mélyéről kiáltó szarvasokat.

A program a hétvégén folytatódik, szeptember 22-én 17 órakor indul a következő Szarvasbőgő járat, melyre regisztrálni a felsotarkany.kisvasut@egererdo.hu e-mail címen vagy a +36 30 456-62-65-ös telefonszámon lehet.

Forrás: EGERERDŐ Zrt.