Hírek

Bajban lesz a Mikulás…

A változó időjárási sémák miatt nagy bajban vannak a svéd rénszarvas állományok. Tulajdonosaik, a számik az államtól várják, hogy enyhítse a sarkköri klímaváltozás negatív hatásait.

Az idei nyár példátlan aszályának és erdőtüzeinek hatásait enyhítő segélyt követelnek a svéd számik (lappok) az államtól. Szerintük a globális felmelegedés a létüket veszélyezteti azzal, hogy átalakítja az északi területek élőhelyeit.

A svéd kormány a héten öt olyan nagyléptékű programot jelentett be, melyek célja hogy megvizsgálja és felkészítse az országot az olyan extrém mértékű hőhullámokra a jövőben, mint amilyen idén júliusban sújtotta az országot. Emlékeztetőül: a sarkkörön a hőmérséklet meghaladta a 30 Celsius fokot, és számos erdőtűz tombolt Svédországban.

Azonban még nem jelentettek be konkrét intézkedéseket az ország 4600 számi rénszarvas tulajdonosnak és 250 ezer félvad jószágának támogatására. A számik az egyetlenek Svédországban, akik jog szerint tarthatnak rénszarvast, melyeket húsukért, irhájukért és agancsukért tenyésztenek.

Az szarvastulajdonosok rendkívüli segélyt kérnek, hogy takarmányt vásárolhassanak az állataiknak. A téli legelők ugyanis a nyári szárazság és tűz martalékai lettek, és várhatóan 30 évre lesz szükség a regenerálódásukhoz.

– A klímaváltozás következményeivel élünk együtt – mondta Niila Inga, a Svéd Számi Szövetség vezetője az SCT hírügynökségnek.

– A vészcsengők már megszólaltak. Szárazsággal, hőhullámokkal és tüzekkel küzdünk. A rénszarvasok és a hozzájuk szervesen kötődő számi kultúra túléléséről van szó.

Az állattartók arra figyelmeztetnek, hogy segítség nélkül nem minden csorda fogja túlélni az idei évet. Az idei borjakért is aggódnak: néhány annyira legyengült az elhúzódó szárazság miatt, hogy nem lesz képes követni az anyját a téli táplálkozóhelyekre.

Emellett hosszú távú állami segélyprogramot akarnak, hogy alkalmazkodni tudjanak a klímaváltozás hatásaihoz.

Mivel a számi állattulajdonosok nem birtokolják a legelőket, amin a rénszarvasaik táplálkoznak, ezért olyan törvényre van szükség, amely lehetővé teszi számukra azok fejlesztését – mondta el Inga a The Localnak. Forrásokat kell elkülöníteni arra is, hogy a rénszarvasok alaptáplálékát alkotó zuzmók növekedési nehézségei mögött álló okokat is felkutassák.

A melegebb nyarak segítik a zuzmók növekedését. A melegebb és csapadékosabb teleken azonban esőzések vannak havazás helyett a sarkkör leghidegebb hónapjaiban. Amikor pedig visszaesik a hőmérséklet fagypont alá, egy áthatolhatatlan jégpáncél zárja el a zuzmókat a puha hótakaró helyett.

A rénszarvasok pedig természetes ösztöneiktől hajtva a hó alól kaparják ki a zuzmókat – azonban a jég megakadályozza, hogy kiszagolják vagy kiássák azt, így egész csordák halnak éhen.

A tudósok abban bíznak, hogy megtalálják a módját a zuzmók elterjesztésének az erdőkben, ahol könnyebben hozzáférnek az állatok – azonban ehhez is anyagi forrásokra van szükség Inga szerint.

A nyári hőmérséklet Svédországban normál esetben 23 fok körül alakul. Idén azonban több országból (Olaszország, Németország, Norvégia, Dánia, Lengyelország, Franciaország) kellett segítséget hívniuk, hogy megfékezzék az országban tomboló erdőtüzeket.

A klímaváltozás aránytalanul nagy terhet ró a sarkkörre a Föld többi részéhez képest, itt ugyanis a hőmérséklet emelkedés duplája a világátlagnak.

Egy szóvivő szerint a kormány nyitottan áll a számik téli segélykéréséhez. Egyelőre azonban a számi önkormányzat nyári hőhullámokról szóló összefoglaló jelentésére vár, melyben várhatóan néhány héten belül elkészül.

Forrás: www.theguardian.com