Hírek

Nagy bajban vannak az északi vándormadarak

A csapadékos és táplálékban gazdag nyár után a gólyák és fecskék jó kondícióban hagyhatják el Magyarországot. Rossz helyzetben van viszont a skandináv területek madárállománya, amelyet megviselt az aszály, és amelyre az Ibériai-félszigeten is rendkívüli hőség és táplálékhiány vár.

Magyarországon egész évben zajlik madárvonulás: a tavaszi június első felében ér véget, ekkor érkeznek meg a legutolsó madarak, júliusban pedig már útra kelnek a legkorábbi őszi vonulók – mondta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője az InfoRádiónak.

Óriási veszély fenyeget az induláskor és az érkezéskor is

Szélsőséges időjárási helyzet, nagy hőség uralkodik Európában, Svédországban az északi sarkkör környékén például 30 fok volt. Ennek ellenére is elindulnak a madarak Magyarország felé telelni, csak korábban a megszokottnál – magyarázta Orbán Zoltán.

Mint mondta,

a szélsőséges meleg a madarak táplálkozására hat negatívan, hiszen a növények gyümölcstermése rosszabb lesz, csökken a rovartáplálék, így a madarak kénytelenek korábban elindulni.

A klímaváltozás nemcsak a fészkelőhelyen jelent problémát, hanem a vonulási útvonalon is veszélyezteti a madarakat. Orbán Zoltán szerint az Ibériai-félszigetről Afrikába tartó madarak óriási bajba kerülhetnek, hiszen 50 fokos hőség uralkodik a félszigeten, melynek következtében kiég a növényzet, és nem lesz elegendő rovar.

A tengeri átkelés előtt viszont a madarak zsírraktárait fel kellene tölteni. Az egyesület szóvivője szerint csak jövő tavasszal fogjuk látni ennek negatív hatásait, abból, hogy Afrikából mennyi madár érkezik vissza a fészkelőhelyekre.

Elmondta azt is, hogy mivel ilyen szélsőséges időjárásra évtizedek óta nem volt példa, utólag fokozott figyelemmel elemzik majd az adatokat, hogy következtetéseket tudjanak levonni.

Kirepülés és vonulás

A csapadékos és táplálékban gazdag nyár után a gólyák és fecskék jó kondícióban hagyhatják el Magyarországot. A fecskéknél ennek hatására zajlik a második költés, a fiókák kirepülése következik. A gólyáknál pedig a fiókák elhagyták a fészket, és készülnek a vonulásra – mondta a szakember.

Forrás: Inforádió