Hírek

Szárny alakú terelők védik a madarakat az áramütéstől – videó!

Kőszegen teszteli az E.ON a tavaszi madárvédelmi ötletversenyén első helyezést elért csapat újszerű elgondolását, a madárszárny alakú, szigetelőanyagból készült madárterelőket. A verseny után az E.ON és a nyertes mérnökhallgatók közösen dolgoztak azon, hogy az ötlettől az első próbadarabig jussanak.

Magyar mérnökhallgatók madárvédelemi ötletét teszteli az E.ON

Az eszközök első gyakorlati tesztje ellenőrzött körülmények között, az Őrségi Nemzeti Park bevonásával zajlik a kőszegi Chernel-kertben.

Az áprilisban megrendezett „E.ON – Vigyázz a madárra!” ötletverseny célja az volt, hogy a résztvevők hatékony és új megoldást keressenek a villamos hálózatokhoz kapcsolódó madárvédelmi kihívásokra. Az energiavállalat amellett, hogy a jelenleg ismert madárvédelmi megoldásokat folyamatosan építi be hálózatain, szeretné elősegíteni a madarak védelmére fejlesztett innovációk megszületését is – olvasható az E.ON Hungária Zrt. hirado.hu-hoz eljuttatott közleményében.

A versenyen született új megközelítések közül végül a madárszárny alakú terelő gondolata nyerte el az első helyet, ám a megoldások között szerepelt még autógumiból készült, pulikutyára hasonlító madárterelő, kúpos madárvédő papucs és intelligens madárgyűrű is.

Az E.ON a verseny után a győztes mérnökcsapattal közös munkába kezdett, melynek eredményeként elkészültek az első próbadarabok. A próbaszárnyakat a kőszegi Chernel-kertben helyezték ki, ahol több madárvédelmi műszaki megoldás tesztelése zajlik jelenleg is. A próbadarabokat itt ellenőrzött, a madarak számára biztonságos környezetben tudják kipróbálni. Az első teszt még nem áram alatt, a villamos hálózaton megszokott 8-12 méteres magasságban történik.

A próbadarabok felhelyezésén Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója is részt vett. Az 1990-es évek elejétől sérült állatok, madarak gondozásával foglalkozó Chernel-kerti Madárvédelmi Mentőközpontot vezető szakember üdvözölte a madarak megóvását célul tűző kezdeményezést.

A szakember elmondta, alapvetően érdekeltek a természetvédők is abban, hogy minél kevesebb ilyen sérülés történjen, ugyanakkor tudomásul kell venni, hogy az áram mindannyiunk szükséglete.

Mivel a madarak szempontjából ez komoly veszélyhelyzetet jelent, ezért a nemzeti park dolgozói örömmel fogadták az E.ON Hungáriával való megállapodást, melynek célja, hogy a madarak természetes élőhelyén kísérleteznek olyan megoldásokkal, amelyek révén egyre kevesebb madár sérül meg az áramhálózat miatt.

Az eszközt megálmodó építészmérnök hallgató csapat tagjai kíváncsian várják, hogy a gyakorlatban hogyan fognak működni a most felszerelt eszközök. Bíznak abban, hogy a későbbiekben a terelők kulcsfontosságúak lehetnek a madárvédelemben.

Gelencsér Lajos, az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgatója nyomon követi a megvalósítás folyamatát. Elmondta: az a technológia, amit a fiatalok kitaláltak, életképes megoldás. Hozzátette: most elindították a kísérleti szakaszt, amely alatt folyamatosan figyelik a madarak reakcióit, és ha az eszközök beváltják a hozzájuk fűzött reményeket, akkor a jövőben ezekből a terelőkből sokat fogunk látni a hálózatokon.

Az E.ON tervei szerint a mostani tesztidőszakot követően a következő fázisban már Szigetváron, az E.ON tanpályáján, valós méretű, a használatban lévőkkel mindenben megegyező villanyoszlopokra kerülnek majd fel a kőszegi tapasztalatok alapján továbbfejlesztett terelők.

Az energiavállalat célja, hogy végleges, gyártásba adható, tömegesen alkalmazható megoldás szülessen, amellyel csökkenthető az áramvezetékek miatt megsérülő madarak száma.

youtube://v/j4EjJrKMkfU

 

Forrás: hirado.hu