Hírek

Hadjárat a tiszai hulladék ellen

A nyárról és a vízpartról sokaknak a balatoni, tengerparti nyaralás, kikapcsolódás ugrik be, azonban egyre többen vannak, akinek e szavakról a kalózkaland és a természetvédelmi önkéntes munka, vagyis a PET Kupa jut az eszébe. Az idei tiszai hulladékderbit augusztus 4-e és 12-e között rendezik Szatmárcseke és Tiszamogyorós között, a hetven kilométeres távot egy kárpátaljai előfutam egészíti ki.

A PET Kupa civil kezdeményezése mára nemzetközi jelentőségű környezet- és ­természetvédelmi projektté nőtte ki magát, amely a sport, az önkéntesség és a környezettudatosság erejével hívja fel a figyelmet a folyóvizek védelmére és a helyes hulladékkezelés fontosságára. A kupa szervezői és résztvevői már hat éve takarítják a Tiszát és vízjárta erdeit, s az ártérben talált hulladékokból építik meg hajóikat, amelyekkel egy héten keresztül járják a folyót – tudósít a szon.hu.

A „vízi TeSzedd”-ként is ismert kupát a Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely Egyesület, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ) és a Sonar Búvárcsoport szervezi.

– Az idén sok újdonsággal készülünk, többek között egy kárpátaljai előfutammal Huszt és Szatmárcseke között. Itt a már jól bevált PET-palack-kajakok hátán utaznak majd az önkéntesek. Ez óriási előrelépés, hiszen így a szennyezés egyik forrásánál hívhatjuk fel a figyelmet a problémára – tájékoztatta lapunkat Abdelli Julianna, a kupa sajtóreferense.

Pihenőnap és közönségtalálkozó

– Az előfutam célba érésével kezdődik a szatmárcsekei Tisza-parton a hajóépítés, ahol egyszerre huszonegy négy–nyolc személyes hulladékhajó épül, több mint 30 ezer palackból. Indul egy rendhagyó, nemzetközi szakértői hajó is: a Tisza vízgyűjtő-gazdálkodási tervének aktualizálását és a Duna Régió Stratégia céljainak támogatását szolgáló JOINTISZA hajóján négy kontinens nyolc országának – India, Marokkó, Amerikai Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Szerbia, Szlovákia, Olaszország, Norvégia – vízügyi és hulladékos szakértői fognak utazni, akik a Tisza segélykiáltására érkeznek.

– További újdonság, hogy mindennap vízminőség-vizsgálatot végeznek a szervezők, egy olyan, halgazdaságokban, víziközmű-cégeknél előszeretettel használt innovatív műszerrel, amely holografikus eljárással elemzi a mintákat, az eredményeket interneten küldi a laboratóriumba, így hiteles képet ad majd a Tisza augusztus eleji vízminőségéről.

Augusztus 9-én pihenőnap következik. A gergelyiugornyai strandon közönségtalálkozót, ügyességi, „Tisza-műveltségi” vetélkedőz szervezünk és bemutatjuk az Üzenet a palackban című dokumentumfilmet.

– Az újdonságok mellett sem vész el a program fő célja: egy palack sem maradhat hátra, az összeszedett hulladékokat az idén is szétválogatják és tömörítik, így a megtisztított területről a még felhasználható anyagok a hulladékhasznosítókhoz kerülnek.

Szemétevő Szeméthajó

– Az egyhetes hulladékvadászat hatékonyságát ezúttal is segíti a közösségi adományokból és egyéb támogatásokból megépült, tavaly debütált anyahajó, az M.V. PETényi azaz a Szemétevő Szeméthajó. A folyamatosan fejlesztett jármű nemcsak a verseny lelke és közösségi központja, hanem napi két tonna hulladékot is begyűjt a kenukkal cirkáló és partokat „támadó” csapatoktól. A legjobban teljesítő hajók augusztus 20-án részt vesznek a szolnoki Szent István Ünnepen, a többi pedig visszakerül a körforgásba: szelektív szétszerelés után minden anyag hasznosítóra lel és tovább él – tette hozzá Abdelli Julianna.

Forrás: szon.hu