Hírek

A természet legyűrte az okostelefont

Sem idejük, sem kedvük nem volt nyomkodni a mobiljukat azoknak a gyerekeknek, akik a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjában töltötték életük talán egyik legkalandosabb nyári szünetét. Az általános iskolás korú fiatalok az ország minden részéről, valamint a közeli településekről jelentkeztek a természetvédelmi fürkésztáborba.

– Inkább a szülők nyúltak a készülékek után. Többen aggódva érdeklődtek, vajon mi lehet gyermekeikkel, akiket annyira lekötöttek a helyi izgalmak, hogy sokszor elfelejtettek hazaszólni. Megnyugtattuk őket, hogy majd mi telefonálunk, ha valami probléma lenne – tudta meg a beol.hu Szélné Sándor Katalintól, az intézmény vezetőjétől, aki 13 éve vesz részt gyerekek táboroztatásában. Ez idő alatt számos biológus és természetvédelmi szakember került már ki az egykori táborozók közül, sőt, akad, aki jelenleg is ott dolgozik.

Egy kisebb, rövidnadrágos csapat távcsövekkel felszerelkezve járőrözött a látogatóközpont bejáratánál. A fiúk elmondták, egy bandát is alapítottak az ötnapos ittlétük alatt, hogyha sérült madarat vagy kisállatot látnak, azon tudjanak segíteni.

– Mi hárman vagyunk a Madárvédők Bandája. Egyszer találtunk egy sérült rozsdafarkút, el akartuk hozni, de bement egy bokor alá és aztán nem találtuk már meg – mesélte Szujó Barna, a 9 éves gyomaendrődi kisfiú. A harangozásra összegyűlt gyerekek gyógynövényekkel kezdtek ismerkedni. A saját kézzel szüretelt levendula virágait, apró vászonzsákokba töltötték. Sármai Fanni azt mondja, másodszor van itt, és annyira megtetszett neki a fürkésztábor, hogy a barátait is magával hozta.

– Új élmény volt számomra a madárgyűrűzés, de a bemutatott ragadozó madarak is tetszettek, egy héját is láttunk közelről – lelkendezett a 12 éves tordasi kislány.

– Tavaly is voltam már, nagyon jól szoktam érezni magam, remek programok vannak, és jó barátokat szoktam szerezni a táborban – vette át a szót a tízéves Gyebnár Róbert, aki Dévaványáról jött.

Általában elég sűrű a természetvédelmi tábor programja. Már a megérkezés napjának estéjén, speciális felszerelésekkel az égboltot, jelesül a csillagokat fürkészték a gyerkőcök.

– Tíz órakor még kint voltunk a szabad ég alatt, néztük az égitesteket, van csillagászati teleszkópunk, lézerfényünk, nagyon szokták élvezni a gyerekek. Másnap, reggeli előtt, egy hajnali madárlesre indultunk a közeli kis erdőbe, kerékpárral. Visszafelé benéztünk a túzokvédelmi állomásra is. A nap folyamán mindig valamilyen szakmai program következett, madárgyűrűzés, ragadozó madarakról bemutató, közeli tanösvény bejárása, esténként pedig rendszerint természetvédelmi kisfilmet vagy mesét néztek a táborlakók, ha épp el nem aludtak a mozgalmas élmények hatására. Meglepetésszerű éjszakai riadónk is szokott lenni, ilyenkor csoportokra osztva kapnak feladatokat a gyerekek, úgymint kiesett bagolyfióka megkeresése vagy kintmaradt túzoktojások összegyűjtése – részletezte Szélné Sándor Katalin.

Kiemelte, céljuk, hogy a legkisebbeket is megismertessék a természet érdekességeivel, szépségeivel, védelmének módszereivel, melynek a legjobb alapja, ha terepen, szó szerint kézzel foghatóan mutatják be a gyerekeknek az élőlényeket és az élettelen környezet elemeit.

Pontokat kaptak a résztvevők, tábortűzzel zárult a kaland

A látogatóközpont javarészt iskolákban hirdeti meg a tábort, ahová jellemzően a Dunától keletre eső vidékről szoktak érkezni gyerekek. A korábbi esztendőkben annyian jelentkeztek, hogy két turnust is kellett indítani, idén sem lesz ez másképpen. Jelenleg 48 fő szállását, étkeztetését, valamint szakmai programokkal való ellátását tudják biztosítani egyszerre. Kiderült az is, hogy az öt nap alatt elvégzett játékos feladatokra pontokat is kaptak a táborozók, és a legutolsó nap estéjén a záró tábortűz melegénél értékelték a csapatokat.