Hírek

Épphogy felfedezték, hamarosan el is tűnhet

Egy eddig ismeretlen mérgeskígyófajt fedeztek fel nemrégiben kutatók az északkelet-ausztráliai Queensland államban. A felfedezést azonban beárnyékolja, hogy a helyi bányászat miatt talán már most a kihalás szélén áll.

A mérgessiklófélék családjának új tagjaként azonosított fajra a York-félszigeten található bányászvárosban, Weipában bukkantak rá a szakemberek. A térségben a Rio Tinto bányatársaság folytat bauxitkitermelést.

A Zootaxa című tudományos folyóiratban publikált tanulmány vezető szerzője, a Queensland-i Egyetem munkatársaként dolgozó Bryan Fry elmondta, hogy a tengerikígyó-féléket vizsgáltak a területen, és

egy véletlennek köszönhetően fedezték fel az új fajt, amikor kikúszott egy bauxitrakás alól, egy rakodómóló végén.

A kígyóról megállapították, hogy egy eddig ismeretlen faj képviselője. A nagyjából 30-40 centiméter hosszú Vermicella parscauda névre keresztelt állat fekete színű, vékony fehér csíkokkal. Külsejét tekintve és genetikailag is különbözik az Ausztrália keleti partján, valamint a szárazföld beljebb eső területein előforduló társaitól – mondta Fry.

A kutatók később a faj négy másik egyedét is azonosították: egyet az állat természetes élőhelyén, Weipa szomszédságában, később egy elpusztult példányt, kettőt pedig múzeumok gyűjteményeiben.

Fry szerint erre a mérgeskígyófajra komoly fenyegetést jelenthet a bauxitbányászat, amely az őshonos növények és állatok kárára alakíthatja át a környezetet.

(Borítóképünk illusztráció)

 

Forrás: hirado.hu