Hírek

Pillangómentés a nagyvárosokban

A nagyvárosokban csökkenőben van a pillangópopuláció, amit már számos helyen felismertek és megpróbálnak tenni ellene. Bécsi környezetvédők felismerték, hogy az elmúlt években a mezei pillangók populációja nagy mértékben megcsappant, az eredetileg 137 nappali lepkeféléből mára már csak 105 faj található meg. Bécsben még applikáció is készült a pillangómentésre.

A pillangóállomány drasztikus csökkenésének hátterében a lepkék életterének zsugorodása, a nedves rétek növekvő mezőgazdasági művelése, valamint beépítése áll.

Felmérések szerint Bécsben a leggyakrabban előforduló nappali lepkefaj a répalepke, valamint a nappali pávaszem.
Ezenkívül több mint száz lepkefaj él a területen, de számuk fogyóban van. Bécs város környezetvédelmi osztálya elkötelezte magát a mezei pillangófajok védelme érdekében, ennek érdekében  Gaudenzdorfer Gürtel mentén új zöldfelületet hoznak létre, ahol a termőtalajréteg alapos megmunkálását követően honos növényfajtákat telepítenek. Két évvel ezelőtt a Donaupark mentén különítettek el két hektárnyi földterületet, ahol a kaszálási szokások átalakításával sikerült a korábban megfogyatkozott lepkeállományt újból felszaporítani.
 

A bécsi Mezőgazdasági Egyetem zoológusa, Helmut Höttinger szerint a lepkeállomány fenntartása és védelme érdekében a városlakók is sokat tehetnek azzal, hogy évente csak háromszor-négyszer nyírják le a füvet a kertben vagy honos gyógynövényfajtákat, mint például kakukkfüvet ültetnek az erkélyükön.

A pillangófajok védelmére telefonos alkalmazás is készült,

a bécsiek a „Pillangók Ausztriában” applikáción keresztül bejelenthetik a felfedezett lepkéket, vagy akár könnyedén beazonosíthatják, hogy melyik lepkefajtára bukkantak.

 

 

 

Forrás: Bécs Város Külképviseleti Irodája