Hírek

Csak károgás miatt nem távolíthatják el a varjak fészkeit

A varjak miatti lakossági panaszok száma az elmúlt évek intézkedéseinek köszönhetően lecsökkent – még mindig sokakat zavar azonban a madarak jelenléte. A fészkek eltávolítására csak indokolt esetben ad engedélyt a hatóság.

Varjak keserítik meg a környék életét – jelezték Uránvárosból és Kertvárosból is a bama.hu pécsi olvasói. A károgás sokakat zavar, és a madarak ürüléke is bosszúságot okoz – többek közt autóik fényezését féltik a panaszosok.

A probléma kapcsán Róka Róbert, a Pécsi Városháza környezetvédelmi referense arról tájékoztatta a lapot, hogy az önkormányzat és a Biokom Nkft. több éven át tartó közös intézkedéseinek köszönhetően jelentős mértékben lecsökkent a varjúállománnyal kapcsolatban a Pécs lakott területeiről befutó lakossági észrevételek száma.

– Ez annak köszönhető, hogy a hatósági engedélyek birtokában (például Kertvárosban a tömbházak között a Keszüi út környékén, illetve attól délre és Uránvárosban) eltávolították azokat a fészkeket, amelyek járdák, padok, buszmegállók, játszóterek és parkolók felett helyezkedtek el – hangsúlyozta a szakember.

Fontos tudni, hogy a fészek, fészekkezdemények kizárólag hatósági engedéllyel távolíthatóak el.

Mivel az engedélyezési procedúra nagyjából egy hónapot vesz igénybe, ha új helyszínre vonatkozó lakossági bejelentés a párzási, fészkelési időszakban érkezik, úgy az arra vonatkozó természetvédelmi kérelmet a zöldhatóság már nem fogja tudni érdemben elbírálni. Beavatkozásra csak ezt követően kerülhet sor, amikor a madarak már kiköltöznek a fészkeikből – az eltávolítást a téli időszakra szokták időzíteni.

A zöldhatóság csak azokban az esetekben ad ki engedélyt, ha a közegészségügyi kockázat megszüntetése azt indokolja – azaz amikor a madarak ürüléke jelenti a fő problémaforrást.

Nem megoldás a fészkek eltávolítása, ha a varjak károgása miatt tesz valaki bejelentést, hisz a madarak nem csak a fészkeikben hallatják hangjukat, hanem táplálékszerzés közben is, amikor az emberek által elszórt szemetet szedegetik össze a földről. Csakúgy, mint a lakótelepi kutyák ugatására, erre sincs „orvosság”.

Baglyok költöznek az üresedő helyre

A jelenlegi tapasztalatok fényében idén is megvizsgálják, hogy hol, milyen mértékű beavatkozás szükséges a közegészségügyi állapotok javítása érdekében. Bejelentéseket folyamatosan lehet tenni a Biokomhoz és a pécsi önkormányzathoz is, a jelzések megalapozottságáról, a probléma mértékéről szakemberek győződnek meg, s javasolnak döntéseket az intézkedésekről.

A fészekeltávolítások ellenére a Magyar Madártani Egyesület adatai alapján idén az előző évhez képest hozzávetőlegesen 25 százalékkal nőtt a vetési varjú költőpárok száma a városban. Elmondható az, hogy a növekvő egyedszám mellett csökken a lakossági panaszok száma.

A növekvő egyedszámnak a szakemberek több okból is örülnek. Egyrészt mert védett fajról van szó, másrészt a varjak városon belüli fészkeinek egyéb pozitív hozadéka is van. Miután kiköltöznek, több esetben tapasztalható, hogy baglyok foglalják el a helyüket, ami remek hír, mivel ezek a madarak a városban lakó rágcsálóállományt gyérítik nekünk, lakosoknak.

 

Forrás: bama.hu