Hírek

A DNS teszt lerombolta a montanai szörny legendáját

Májusban került puskavégre az a jószág, melynek fotója bejárta az internetet. Spekulációk szerint farkas-sakál vagy farkas-kutya hibrid lehetett. Persze olyan földtől elrugaszkodott elméletek is szárnyra kaptak, hogy a lelőtt egyed egy új fajba tartozik, illetve, hogy egy vérfarkas lenne.

A DNS elemzés alapján azonban egyik sem: egy fiatal szürke farkasról van szó – erősítette meg hétfőn a Montanai Halászati és Vadgazdálkodási és Nemzeti Parki Hivatal (Montana Fish, Wildlife and Parks).

Az állat DNS-ét az Amerikai Egyesült Államok Halászati és Vadgazdálkodási Szolgálatának igazságügyi laboratóriumában vizsgálták meg Ashlandben, Oregon államban.

A mintában lévő genetikai markereket több ezer farkas, sakál és kutya mintájával vetették össze. Így derült ki, hogy egy szürke farkasról van szó, mely a Sziklás Hegység északi részéről származik – nyilatkozta Mary Curtis, a vizsgálatot végző laboratórium genetikusa.

Ty Smucker farkas specialista szerint nem furcsa, hogy az állat egy szürke farkas. Szerinte a sok találgatás és elmélet mögött az áll, hogy a fotókon az állat elég rossz állapotúnak tűnik, ami nem meglepő, tekintve hogy lelőtték – írja a Great Falls Tribune.

Az pedig, hogy a fizikai méretei nem egészen egyeznek az átlagos farkaséval magyarázható azzal, hogy egy fajon belül is többféle változat fordulhat elő – mondta Curtis. A köztudatban pedig a farkasok óriási állatok hatalmas mancsokkal.

Nem meglepő, hogy kisebb farkasokkal is találkozhatunk – mondta Curtis, aki hozzátette, hogy nem egy kifejlett, hanem egy fiatal állatról van szó.

 

Forrás: eu.greatfallstribune.com