Hírek

Egykori igazgatójának állított emléktáblát a Gemenc Zrt.

Felavatták az egykori Gemenci Állami Erdő- és Vadgazdaság néhai igazgatójának, Papp László erdőmérnöknek az emléktábláját Bátaszéken. Szakmai hagyatéka az erdőgazdaság számára ma is érték. Kezdeményezésére lett tájvédelmi körzet az erdőgazdaság annak idején.
„Értékrendjében a nagybetűs természet állt a középpontban. Tisztelte az élet minden formáját és az ebből fakadó értékeket. Tegyünk ehhez az értékekhez még egy szót és akkor mindent el is mondtunk: Gemenc. Igen, teljesen egyértelmű, hogy számára a világ csak úgy lehetett kerek, ha az ő szíve a Gemenci erdőért is doboghatott” – méltatta a néhai igazgatót avatóbeszédében Csonka Tibor, a Gemenc Zrt. vezérigazgatója.

Papp László az Erdőmérnöki Főiskola erdőgazda szakán 1954-ben diplomázott okleveles erdőmérnökként. Azután a szülőföldjén működő Szekszárdi Erdőgazdaságnál helyezkedett el. A Pörbölyi Erdészethez kapta meg első kinevezését. 1955. január 2-ától lett erdészetvezető-helyettes, később erdőművelési műszaki vezető. 1960-tól szakfelügyelő, majd rövid ideig termelési osztályvezető. 1969-től erdészetvezető a Bátaszéki Erdészetnél, 1973-tól a Gemenci Állami Erdő- és Vadgazdaság főmérnöke, 1974-től megbízott, 1975-től kinevezett igazgatója.

Kezdeményezésére alakították ki a Gemenci Tájvédelmi Körzetet.

Az idegenforgalom fellendítése érdekében az erdei vasutat az ő javaslatára hosszabbította meg 5 kilométerrel a gazdaság, így Gemenc bemutatása a turisták számára is lehetségessé vált. Igazgatása alatt hozták létre – többek között – az erdei iskolát. A dolgozók magas szintű szakorvosi ellátása érdekében foglalkozás-egészségügyi rendelőt létesített.

Az emléktáblát a Gemenc Zrt. Bátaszéki Erdészetének falán helyezték el.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu